Witam, mam problem z następującym równaniem:
\(\displaystyle{ \frac{x}{x-1} = \frac{1}{2}\left| x-2\right|+2}\)
Odpowiedż ma wyjść \(\displaystyle{ x=2}\) a mi ciągle wychodzi \(\displaystyle{ x \in\left\{ 1,4\right\}}\)
Najpierw wyznaczyłam dziedzinę, potem odjęłam od obu stron 2, pomnożyłam przez 2 i rozpatrywałam przypadki ze względu na wartość bezwzględną. Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki
Równanie wymierne z wartością bezwzględną.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 5 mar 2016, o 16:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
Równanie wymierne z wartością bezwzględną.
Ostatnio zmieniony 5 mar 2016, o 16:56 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Równanie wymierne z wartością bezwzględną.
Jak mogło wyjść 1 skoro wyznaczyłaś dziedzinę?
Skorzystaj tutaj z definicji wartości bezwzględnej, jakiekolwiek przekształcenia co robisz są zbędne.
Skorzystaj tutaj z definicji wartości bezwzględnej, jakiekolwiek przekształcenia co robisz są zbędne.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Równanie wymierne z wartością bezwzględną.
Jak może ci tak wychodzić, jak \(\displaystyle{ 1}\) nie jest nawet w dziedzinie. Pokaż jak liczysz, dziedzina najpierw.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
- Richard del Ferro
- Użytkownik
- Posty: 190
- Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 16 razy
Równanie wymierne z wartością bezwzględną.
\(\displaystyle{ \frac{x}{x-1}-2=\frac{1}{2} |x-2|}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-(2x-2)}{x-1}=\frac{1}{2}|x-2|}\)
\(\displaystyle{ \frac{-2x+4}{x-1}=|x-2|}\)
\(\displaystyle{ x\ge2}\)
\(\displaystyle{ -2x+4=(x-2)(x-1)}\)
\(\displaystyle{ -2x+4=x^{2}-3x+2}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-x-2=0 \Leftrightarrow (x-2)(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ x \ge 2 \Rightarrow x=2}\)
\(\displaystyle{ x<2}\)
\(\displaystyle{ \frac{-2x+4}{x-1}=2-x}\)
\(\displaystyle{ -2x+4=(2-x)(x-1)}\)
\(\displaystyle{ -2x+4=-x^{2}+3x-2}\)
\(\displaystyle{ -x^{2}+5x-6=0 \Leftrightarrow -1(x-2)(x-3)=0}\)
\(\displaystyle{ x<2}\) Wniosek wyciągnij proszę samodzielnie, bo nie umiem w LaTeXie pisać zbioru pustego
Końcowa odpowiedź
\(\displaystyle{ x=2}\)
@edit
Ba no i oczywistym oczywiste, \(\displaystyle{ x \neq 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-(2x-2)}{x-1}=\frac{1}{2}|x-2|}\)
\(\displaystyle{ \frac{-2x+4}{x-1}=|x-2|}\)
\(\displaystyle{ x\ge2}\)
\(\displaystyle{ -2x+4=(x-2)(x-1)}\)
\(\displaystyle{ -2x+4=x^{2}-3x+2}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-x-2=0 \Leftrightarrow (x-2)(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ x \ge 2 \Rightarrow x=2}\)
\(\displaystyle{ x<2}\)
\(\displaystyle{ \frac{-2x+4}{x-1}=2-x}\)
\(\displaystyle{ -2x+4=(2-x)(x-1)}\)
\(\displaystyle{ -2x+4=-x^{2}+3x-2}\)
\(\displaystyle{ -x^{2}+5x-6=0 \Leftrightarrow -1(x-2)(x-3)=0}\)
\(\displaystyle{ x<2}\) Wniosek wyciągnij proszę samodzielnie, bo nie umiem w LaTeXie pisać zbioru pustego
Końcowa odpowiedź
\(\displaystyle{ x=2}\)
@edit
Ba no i oczywistym oczywiste, \(\displaystyle{ x \neq 1}\)