1. Określ dziedzinę wyrażenia, a następnie wykonaj działania i przedstaw wynik w jak najprostszej postaci:
a) \(\displaystyle{ \frac{x}{x-5}}\)+\(\displaystyle{ \frac{2x-25}{x^{2}-7x+10}}\)
b)\(\displaystyle{ \frac{(x-2)^{3}}{8-x^{3}}}\):\(\displaystyle{ \frac{4-x^{2}}{x^{2}+2x+4}}\)
2. Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \frac{x}{x+3}}\)-\(\displaystyle{ \frac{18}{x^{2}-9}}\)=0
3.Rozwiąż nierówności:
a) \(\displaystyle{ \frac{x-3}{2-x}}\)>\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{10-x}{4x^{2}-25}}\)\(\displaystyle{ \leqslant 0}\)
To są te zadania... Bardzo proszę o ich zrobienie krok po kroku wytłumaczenie "jak dla dziecka" Bardzo była bym wdzięczna.... Pozdrawiam...
Zadania z działu "Wyrażenia wymierne"
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 21 mar 2007, o 17:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Niebo
- Podziękował: 14 razy
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Zadania z działu "Wyrażenia wymierne"
Zadanie 1, a):
\(\displaystyle{ \mathbb{D}:x-5 \neq 0 \wedge \ x^2-7x+10 \neq 0 \\ x-5 \neq 0 \wedge (x-2)(x-5) \neq 0 \\ x \neq 5 \wedge x \neq 2 \\ \mathbb{D}: x \in \mathbb{R} -\lbrace 2, 5 \rbrace \\ \frac{x}{x-5}+\frac{2x-25}{x^{2}-7x+10}=\frac{x}{x-5}+\frac{2x-25}{(x-2)(x-5)}= \frac{x(x-2)}{(x-2)(x-5)}+\frac{2x-25}{(x-2)(x-5)} \\ =\frac{x^2-2x+2x-25}{(x-2)(x-5)}=\frac{x^2-25}{(x-2)(x-5)}=\frac{(x+5)(x-5)}{(x-2)(x-5)}=\frac{x+5}{x-2}}\)
Podpunkt b) zrób analogicznie do a).
Zadanie 2:
\(\displaystyle{ \mathbb{D}: x+3 \neq 0 \wedge x^2-9=(x-3)(x+3) \neq 0 \\ x+3 \neq 0 \wedge x-3 \neq 0 \\ x \neq -3 \wedge x \neq 3 \\ \mathbb{D}: x \in \mathbb{R}-\lbrace -3,3 \rbrace \\ \frac{x}{x+3}-\frac{18}{x^2-9}=0 \\ \frac{x}{x+3}-\frac{18}{(x-3)(x+3)}=0 \ \hbox{/} \cdot (x-3)(x+3) \\ x(x-3)-18=0 \\ x^2-3x-18=0 \\ \Delta=(-3)^2-4 \cdot 1 \cdot (-18)=9+72=81 \\ \sqrt{\Delta}=9 \\ x_{1}=\frac{3-9}{2}=-3 \\ x_{2}=\frac{3+9}{2}=6 \\ x \in \lbrace -3, 6 \rbrace \wedge x \in \mathbb{D} \Rightarrow x \in \lbrace 6 \rbrace}\)
Zadanie 3, a):
\(\displaystyle{ \mathbb{D}:2-x \neq 0 \Rightarrow \mathbb{D}: x \in \mathbb{R}-\lbrace 2 \rbrace \\ \frac{x-3}{2-x} > \frac{1}{2} \ \ \ \hbox{/} \cdot 2 (2-x)^2 \\ 2(x-3)(2-x)>(2-x)^2 \\ 2(2x-x^2-6+3x)>4-4x+x^2 \\ -2x^2+10x-12>4-4x+x^2 \\ -2x^2-x^2+10x+4x-12-4>0 \\ -3x^2+14x-16>0 \\ \Delta=14^2-4 (-3) (-16)=196-192=4 \\ \sqrt{\Delta}=2 \\ x_{1}=\frac{-14-2}{-6}=\frac{16}{6}=\frac{8}{3}=2\frac{2}{3} \\ x_{2}=\frac{-14+2}{-6}=\frac{12}{6}=2}\)
Ramiona paraboli idą w dół (współczynnik przy x^2 jest ujemny), więc nasz szukany przedział to (nie zapominając o dziedzinie): \(\displaystyle{ x\in (2,2\frac{2}{3})}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{D}:x-5 \neq 0 \wedge \ x^2-7x+10 \neq 0 \\ x-5 \neq 0 \wedge (x-2)(x-5) \neq 0 \\ x \neq 5 \wedge x \neq 2 \\ \mathbb{D}: x \in \mathbb{R} -\lbrace 2, 5 \rbrace \\ \frac{x}{x-5}+\frac{2x-25}{x^{2}-7x+10}=\frac{x}{x-5}+\frac{2x-25}{(x-2)(x-5)}= \frac{x(x-2)}{(x-2)(x-5)}+\frac{2x-25}{(x-2)(x-5)} \\ =\frac{x^2-2x+2x-25}{(x-2)(x-5)}=\frac{x^2-25}{(x-2)(x-5)}=\frac{(x+5)(x-5)}{(x-2)(x-5)}=\frac{x+5}{x-2}}\)
Podpunkt b) zrób analogicznie do a).
Zadanie 2:
\(\displaystyle{ \mathbb{D}: x+3 \neq 0 \wedge x^2-9=(x-3)(x+3) \neq 0 \\ x+3 \neq 0 \wedge x-3 \neq 0 \\ x \neq -3 \wedge x \neq 3 \\ \mathbb{D}: x \in \mathbb{R}-\lbrace -3,3 \rbrace \\ \frac{x}{x+3}-\frac{18}{x^2-9}=0 \\ \frac{x}{x+3}-\frac{18}{(x-3)(x+3)}=0 \ \hbox{/} \cdot (x-3)(x+3) \\ x(x-3)-18=0 \\ x^2-3x-18=0 \\ \Delta=(-3)^2-4 \cdot 1 \cdot (-18)=9+72=81 \\ \sqrt{\Delta}=9 \\ x_{1}=\frac{3-9}{2}=-3 \\ x_{2}=\frac{3+9}{2}=6 \\ x \in \lbrace -3, 6 \rbrace \wedge x \in \mathbb{D} \Rightarrow x \in \lbrace 6 \rbrace}\)
Zadanie 3, a):
\(\displaystyle{ \mathbb{D}:2-x \neq 0 \Rightarrow \mathbb{D}: x \in \mathbb{R}-\lbrace 2 \rbrace \\ \frac{x-3}{2-x} > \frac{1}{2} \ \ \ \hbox{/} \cdot 2 (2-x)^2 \\ 2(x-3)(2-x)>(2-x)^2 \\ 2(2x-x^2-6+3x)>4-4x+x^2 \\ -2x^2+10x-12>4-4x+x^2 \\ -2x^2-x^2+10x+4x-12-4>0 \\ -3x^2+14x-16>0 \\ \Delta=14^2-4 (-3) (-16)=196-192=4 \\ \sqrt{\Delta}=2 \\ x_{1}=\frac{-14-2}{-6}=\frac{16}{6}=\frac{8}{3}=2\frac{2}{3} \\ x_{2}=\frac{-14+2}{-6}=\frac{12}{6}=2}\)
Ramiona paraboli idą w dół (współczynnik przy x^2 jest ujemny), więc nasz szukany przedział to (nie zapominając o dziedzinie): \(\displaystyle{ x\in (2,2\frac{2}{3})}\)
Ostatnio zmieniony 9 sie 2007, o 18:39 przez Sylwek, łącznie zmieniany 2 razy.