zadanie z treścią - równania wymierne
zadanie z treścią - równania wymierne
Samochód przebył dorgę 180km, jadąc ze średnią prędkością v. Gdybym prędkość samochodu była większa o 20 kmh, to tę samą dorge samochód przebyłby w czasie 0 45min krótszym. Oblicz v.
- bisz
- Użytkownik
- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
zadanie z treścią - równania wymierne
przyjmujemy jednostki
predkosc v [kmh]
czas t [godziny]
droga s [km]
\(\displaystyle{ t = \frac{s}{V}}\)
\(\displaystyle{ t = \frac{180}{V}}\)
\(\displaystyle{ V+20=\frac{180}{t-45}}\)
podstawiamy jedno do drugiego, liczymy i mamy
v =
[ -20]
[ 4]
-20 nas nie zadowala więc V = 4
o/ o/ o/
predkosc v [kmh]
czas t [godziny]
droga s [km]
\(\displaystyle{ t = \frac{s}{V}}\)
\(\displaystyle{ t = \frac{180}{V}}\)
\(\displaystyle{ V+20=\frac{180}{t-45}}\)
podstawiamy jedno do drugiego, liczymy i mamy
v =
[ -20]
[ 4]
-20 nas nie zadowala więc V = 4
o/ o/ o/