predkosc droga czas i postój

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dzolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 18 sty 2008, o 23:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

predkosc droga czas i postój

Post autor: dzolka »

Trasa 42-kilometry tor wyścigowy i dwaj zawodnicy – Adam i Wojtek. Adam osiąga prędkość o 0,4 km/h większą od Wojtka, ale ma problemy i musi zjechać do boksu. Ten zjazd sprawia, że traci pół godziny i przyjeżdża do mety 15 minut po Wojtku. Wyznacz prędkość i czas przejazdu każdego zawodnika.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

predkosc droga czas i postój

Post autor: Dilectus »

Hmm... Oznaczmy:

\(\displaystyle{ v}\) - prędkość Wojtka [km/h]

\(\displaystyle{ t}\) - czas przejazdu Wojtka [h]

\(\displaystyle{ v+0,4}\) - prędkość Adama [km/h]

\(\displaystyle{ t-0,5 + 0,25}\) - czas przejazdu Adama [h]

Ułóżmy układ równań opisujący sytuację:

\(\displaystyle{ \begin{cases} v \cdot t = 42 \\ \left( v+0,4\right)\left( t-0,25\right) =42 \end{cases}}\)

i rozwiążmy go, pamiętając, że czas test w godzinach, a prędkość w kilometrach na godzinę.
dzolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 18 sty 2008, o 23:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

predkosc droga czas i postój

Post autor: dzolka »

Hmm...
ale odp w książce to Wojtek: v=56 km/h, t=45 min,
Adam: v=55,6 km/h, t=45 min

Z tego układu tyle nie wyjdzie...
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

predkosc droga czas i postój

Post autor: Ania221 »

W odpowiedzi, czas Adama jest taki sam jak czas Wojtka?
Poza tym, z treści, to Adam jechał szybciej....sprawdź tę odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2014, o 12:38 przez Ania221, łącznie zmieniany 1 raz.
dzolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 18 sty 2008, o 23:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

predkosc droga czas i postój

Post autor: dzolka »

tak taki sam
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

predkosc droga czas i postój

Post autor: Dilectus »

W odpowiedzi czas Adama jest taki sam, jak czas Wojtka, a z treści zadania wynika, że Adam jechał o 15 minut krócej, niż Wojtek - wystarczy spojrzeć, na czas jego jazdy: \(\displaystyle{ t-0,5 + 0,25}\). Nie jest to dziwne, bo jechał szybciej, więc jego półgodzinny postój w boksie nie zaważył tak bardzo na wyniku wyścigu...
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

predkosc droga czas i postój

Post autor: Ania221 »

Adam jechał w sumie \(\displaystyle{ 15}\) min krócej niż Wojtek.
Jeżeli Wczas Wojtka jest \(\displaystyle{ 45 min}\), to czas jazdy Adama jest \(\displaystyle{ 30 min}\) czyli \(\displaystyle{ 1/2 h}\)
Skoro Adam w pól godziny przejechał \(\displaystyle{ 42 km}\) to musiał jechać z prędkością \(\displaystyle{ 84km/h}\)

Dziwne jest to zadanie...warunki zadania spelniają \(\displaystyle{ t_A=5h}\), \(\displaystyle{ v_A=8,4km/h}\),
\(\displaystyle{ t_W=4,75h}\), \(\displaystyle{ v_W=8km/h}\)
ODPOWIEDZ