Witam. Mam pytanie. Jest przyklad:
\(\displaystyle{ \frac{6x-2}{3x-1} = 2}\) Dziedzina jest oczywiście zbiór R, z wylaczeniem \(\displaystyle{ \frac{1}{3}.}\) Jednak po rozwiazaniu dochodzimy do 0=0 więc L=P i \(\displaystyle{ \infty}\)liczba rozwiazan i dokladnie taka jest odpowiedz.
Wiec skoro jest nieskonczonosc, a dziedzina mówi co innego to co jest grane?
Nieskończona liczba rozwiązań
- epicka_nemesis
- Użytkownik
- Posty: 419
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 28 razy
Nieskończona liczba rozwiązań
Skoro od nieskonczoności odejmiesz jedną liczbę to i tak masz nieskonczoność
Nieskończona liczba rozwiązań
Skoro tak, to odpowiedzią nie była by nieskończoność, tylko wszystkie liczby bez jednej trzeciej. A jednak jest NIESKOŃCZONOŚĆ
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Nieskończona liczba rozwiązań
Nie, odpowiedzią nie jest nieskończoność. Jeśli rozwiązujesz równanie w liczbach rzeczywistych, to odpowiedzią może tylko i wyłącznie jakiś podzbiór liczb rzeczywistych. W tym wypadku jest to:wino555 pisze:Skoro tak, to odpowiedzią nie była by nieskończoność, tylko wszystkie liczby bez jednej trzeciej. A jednak jest NIESKOŃCZONOŚĆ
\(\displaystyle{ \mathbb{R}\setminus\left\{ \frac 13\right\}}\)
Inna sprawa, że ten zbiór jest zbiorem nieskończonym (podobnie jak \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\)), ale to już tylko opisanie rozwiązania, a nie rozwiązanie.
Q.