\(\displaystyle{ 6^{2x}+6^{x+1}+8<0}\)
\(\displaystyle{ 16^{x}+3 \cdot 2^{2x+1}+8<0}\)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych nierówności.
Nierówności z x w potędze
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 4 wrz 2011, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ALL WORLD
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Nierówności z x w potędze
funkcja wykładnicza zawsze jest większa od 0, wiec wszystkie składniki po lewej stronie są dodatnie więc nigdy nie śą mniejsze od 0. chyba że szukasz w liczbach nierzeczywistych, albo źle przepisałes
-
- Użytkownik
- Posty: 1594
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
Nierówności z x w potędze
sprowadź do postaci \(\displaystyle{ a^{b} > a^{c}}\) czyli po obu stronach ta sama liczba podniesiona do różnych potęg, potem porównujesz wykłądniki
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 4 wrz 2011, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ALL WORLD
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Nierówności z x w potędze
poza tym możesz powyzsze nierównosci rozpisac ze wzorów skroconego mnozenia
perwsze bedzie wygladac \(\displaystyle{ (6^x+2)(6^x+4)<0}\)
perwsze bedzie wygladac \(\displaystyle{ (6^x+2)(6^x+4)<0}\)
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2013, o 16:22 przez Vardamir, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 9 sty 2013, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawiercie
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 6 razy
Nierówności z x w potędze
Podpowiedz pierwsza do 1 przykladu \(\displaystyle{ 6 ^{x+1} = 6 ^{x} \cdot 6 ^{1}}\)
podpowiedz druga do 1 przykladu \(\displaystyle{ 6 ^{2x} = (6 ^{x})^{2}}\)
i zobacz co sie będzie powtarzać, moze jakas zmienna t czy coś.
podpowiedz druga do 1 przykladu \(\displaystyle{ 6 ^{2x} = (6 ^{x})^{2}}\)
i zobacz co sie będzie powtarzać, moze jakas zmienna t czy coś.
Nierówności z x w potędze
Faktycznie, te nierówności są sprzeczne, bo po lewej stronie są same składniki nieujemne.