Nie moge ulozyc rownania. Tekstowe zad.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 21 lis 2012, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy
Nie moge ulozyc rownania. Tekstowe zad.
Witam serdecznie, mam pewien problem z zadaniem tekstowym, poniewaz nie potrafie ulozyc do niego rownania. A tresc tego zadania to : Pewien turysta pokonal trase 112 km przechodzac kazdego dnia te sama liczne kilometrow. Gdyby mogl na te trase poswiecic o 3 dni wiecej to w ciagu kazdego dnia mogldby przechodzic 12 km. Oblicz ile kilometrow dziennie przechodzil turysta.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Nie moge ulozyc rownania. Tekstowe zad.
Przeszedł \(\displaystyle{ 112}\) km
Gdyby szedł o \(\displaystyle{ 3}\) dni dłużej, to by przechodził dziennie \(\displaystyle{ 12}\) km, czyli: \(\displaystyle{ 12\left( x+3\right)}\)
Wystarczy przyrównać. \(\displaystyle{ x}\) to dni, kiedy szedł.
Gdyby szedł o \(\displaystyle{ 3}\) dni dłużej, to by przechodził dziennie \(\displaystyle{ 12}\) km, czyli: \(\displaystyle{ 12\left( x+3\right)}\)
Wystarczy przyrównać. \(\displaystyle{ x}\) to dni, kiedy szedł.
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Nie moge ulozyc rownania. Tekstowe zad.
Tu chyba chodzi o to, że- gdyby mógł poświęcić na drogę o 3 dni więcej, to codziennie przechodziłby o 12km mniej
x- ilość km pokonywanych co dzień
y- ilośc dni marszu
\(\displaystyle{ \begin{cases}xy=112\\(x-12)(y+3)=112\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}y=\frac{112}{x}\\xy+3x-12y-36=112\end{cases}\\112+3x-12\cdot\frac{112}{x}-36=112\\3x-\frac{1344}{x}-36=0\ /\cdot x\\3x^2-36x-1344=0\ /:3\\x^2-12x-448=0\\\Delta=144+1792=1936\\x_1=\frac{12-44}{2}<0\ \vee\ x_2=\frac{12+44}{2}=28}\)
Turysta przechodził 28km dziennie.
x- ilość km pokonywanych co dzień
y- ilośc dni marszu
\(\displaystyle{ \begin{cases}xy=112\\(x-12)(y+3)=112\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}y=\frac{112}{x}\\xy+3x-12y-36=112\end{cases}\\112+3x-12\cdot\frac{112}{x}-36=112\\3x-\frac{1344}{x}-36=0\ /\cdot x\\3x^2-36x-1344=0\ /:3\\x^2-12x-448=0\\\Delta=144+1792=1936\\x_1=\frac{12-44}{2}<0\ \vee\ x_2=\frac{12+44}{2}=28}\)
Turysta przechodził 28km dziennie.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 21 lis 2012, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy
Nie moge ulozyc rownania. Tekstowe zad.
Przepraszam, moj blad, o 12 km mniej. Dziekuje za bardzo szybko reakcje ! Liczylem tylko na podanie podpowiedzi a tutaj rozwiazane zadanie . Dzieki.