Nierówność wymierna

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dzolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 18 sty 2008, o 23:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

Nierówność wymierna

Post autor: dzolka »

Rozwiąż nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{x+6}{x-6} \left( \frac{x-4}{x+4}\right) ^2+ \frac{x-6}{x+6}\left( \frac{x+9}{x-9} \right)^2>2 \frac{x^2+36}{x^2-36}}\)
Kombinuję i nic mi nie przychodzi do głowy mnóstwo czynników w których się można pogubić. Czy jest na to jakiś sprytny sposób ?
ODPOWIEDZ