Równania wymierne z parametrem.

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
basia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 16 lip 2004, o 14:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Oświęcim
Podziękował: 2 razy

Równania wymierne z parametrem.

Post autor: basia »

1) Udowodnij, ze dla dowolnych liczb rzeczywistych p i q równanie 1/(x-p) + 1/(x-q)=1 ma pierwiastki rzeczywiste.

2) Wykaż, że jeżeli p i q są dowolnymi liczbami rzeczywistymi, zaś a dowolna liczba rzeczywista różną od 0 to równanie 1/(x-p) + 1/(x-q)=1/(a^2) ma pierwiastki rzeczywiste.

3) Udowodnij, że dla dowolnych rożnych liczb rzeczywistych a,b,c równanie 1/(x-a) + 1/(x-b) + 1/(x-c)=0
półpasiec
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 534
Rejestracja: 8 lip 2004, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 17 razy

Równania wymierne z parametrem.

Post autor: półpasiec »

musisz po prostu wymnozyc wszystko i sprawdzic czy delta jest ujemna
Awatar użytkownika
bisz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 572
Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 27 razy

Równania wymierne z parametrem.

Post autor: bisz »

x =

0.5*q+0.5*p

co by nie bylo jakies tam x zawsze bedzie
ODPOWIEDZ