Wyznaczanie asymptot funkcji f(x)=sqrt(x^2+x+1)-1-(1/x)

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bartekf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 gru 2004, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszow/Wroclaw

Wyznaczanie asymptot funkcji f(x)=sqrt(x^2+x+1)-1-(1/x)

Post autor: bartekf »

f(x)=sqrt(x^2+x+1)-1-(1/x)

prosilbym o pomoc.. w zasadzie to chodzi mi o granice ukosna w +/- nieskonczonosci.. w rozwiazaniu wychodza rozne (a=1 i a=-1)a mi w obu wychodzi a =1.... i nie mam pojecia skad wzielo im sie -1... z gory thx
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Wyznaczanie asymptot funkcji f(x)=sqrt(x^2+x+1)-1-(1/x)

Post autor: Tomasz Rużycki »

Zapoznaj się z oznaczeniami (pierwiastek kwadratowy oznaczamy nie jako 'pierwiastek', lecz 'sqrt()' :D).

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
ODPOWIEDZ