Wykonaj działania, wynik przedstaw w jak najprostszej postaci.
Mam problem z tym przykładem:
\(\displaystyle{ \frac{1}{x-2} + \frac{x}{(x-2)^{2}}}\)
Bardzo proszę o rozwiązanie. Z góry dzięki
Wyrażenia Wymierne
Wyrażenia Wymierne
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2011, o 21:38 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wyrażenia Wymierne
Jaki konkretnie masz problem, określ dziedzinę i możesz np. zauważyć, że:
\(\displaystyle{ \frac{1}{x-2}= \frac{x-2}{(x-2)^2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x-2}= \frac{x-2}{(x-2)^2}}\)
Wyrażenia Wymierne
Dziedzinę potrafię określić, tylko nie wiem jak to policzyć albo poskracać żeby przedstawić w jak najprostszej postaci.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wyrażenia Wymierne
Mam dziś dobry dzień to Ci napiszę, ale naprawdę usiądź i się poucz, bo to jest bardzo proste.
\(\displaystyle{ D_f=R-\left\{ 2\right\}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x-2} + \frac{x}{(x-2)^{2}}=\frac{x-2}{(x-2)^2}+ \frac{x}{(x-2)^{2}}= \frac{2x-2}{(x-2)^{2}}}\)
Licznik i mianownik nie mają wspólnych pierwiastków, także nie da się nic skrócić.
\(\displaystyle{ D_f=R-\left\{ 2\right\}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x-2} + \frac{x}{(x-2)^{2}}=\frac{x-2}{(x-2)^2}+ \frac{x}{(x-2)^{2}}= \frac{2x-2}{(x-2)^{2}}}\)
Licznik i mianownik nie mają wspólnych pierwiastków, także nie da się nic skrócić.