Funkcja homograficzna - przekształcenie wzoru

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
reafen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 8 wrz 2011, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piława Górna

Funkcja homograficzna - przekształcenie wzoru

Post autor: reafen »

Hej nie mogę ogarnąć jak przekształcić tą funkcję aby narysować wykres, bardzo proszę o pomoc jak to zrobić, lub ktoś może zrobić początek aby wiedział jak dokończyć.
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{-2x+2}{x+3}}\)
Dziękuję
Awatar użytkownika
Erurikku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 1 lip 2011, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 46 razy

Funkcja homograficzna - przekształcenie wzoru

Post autor: Erurikku »

\(\displaystyle{ f(x)= \frac{-2x+2}{x+3} = \frac{-2 (x +3) +8}{x+3}}\)
reafen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 8 wrz 2011, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piława Górna

Funkcja homograficzna - przekształcenie wzoru

Post autor: reafen »

dzięki, ale to mi w niczym nie pomaga ;P
Po rozwiązaniu wychodzi mi to co jest na początku, pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Funkcja homograficzna - przekształcenie wzoru

Post autor: ares41 »

Jak to w niczym nie pomaga?
Rozbij ostatnie wyrażenie na dwa ułamki.
ODPOWIEDZ