Równanie wymierne

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
barutiel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 29 sie 2011, o 23:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy

Równanie wymierne

Post autor: barutiel »

Czy ktoś może wie jak rozwiązać to równanie wymierne?

\(\displaystyle{ \frac{x+9}{x^2+x-12} - \frac{x+5}{x^2-x-6} = \frac{x-1}{x^2-9}}\)
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2011, o 18:53 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

Równanie wymierne

Post autor: tatteredspire »

Przekształcasz równoważnie do równania wielomianowego o ile chodzi Ci o równanie \(\displaystyle{ \frac{x+9}{x^2+x-12} - \frac{x+5}{x^2-x-6} = \frac{x-1}{x^2-9}}\)


Ukryta treść:    
barutiel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 29 sie 2011, o 23:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy

Równanie wymierne

Post autor: barutiel »

Doszłam do takiej postaci:

\(\displaystyle{ -x^3 - 3x^2 + 2x + 2 = 0}\)

I teraz nie wiem jak wyliczyć pierwiastki wielomianu...
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2011, o 18:53 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

Równanie wymierne

Post autor: tatteredspire »

Mnie też tak wyszło. Znajdź pierwiastek wymierny tego wielomianu, jeśli istnieje. Jak ci się to uda, to wystarczy podzielić przez odpowiedni dwumian i masz równanie kwadratowe, które z gotowych wzorów możesz rozwiązać.
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2011, o 19:53 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj całości poprzedniego postu.
ODPOWIEDZ