Ułamki proste

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
DBoniem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 312
Rejestracja: 25 lis 2010, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Ułamki proste

Post autor: DBoniem »

Na sumę jakich ułamków prostych rzeczywistych można rozłożyć funkcję wymierną:

\(\displaystyle{ \frac{x}{(x+1)* (x^{2}+1 )^{2} }}\)

podaj tylko postać ułamków i układ równań, który spełniają współczynniki liczników, bez ich wyznaczania

\(\displaystyle{ \frac{x}{(x+1)* (x^{2}+1 )^{2} }= \frac{A}{x+1} + \frac{Bx+C}{(x^{2}+1) } + \frac{Dx+E}{ (x^{2}+1)^{2} }}\)
?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Ułamki proste

Post autor: Afish »

No to jeszcze układ równań.
ODPOWIEDZ