Rozłóż podaną funkcję na ułamki proste nad R

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pozorqa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 11 mar 2009, o 21:26
Płeć: Kobieta

Rozłóż podaną funkcję na ułamki proste nad R

Post autor: pozorqa »

\(\displaystyle{ \frac{-4x}{ - x^{2} +x+2 }}\)

proszę o pomoc. wiem, że łatwe ale jakoś mam problem z tym mianownikiem.
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

Rozłóż podaną funkcję na ułamki proste nad R

Post autor: lukki_173 »

Policz deltę i pierwiastki.
pozorqa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 11 mar 2009, o 21:26
Płeć: Kobieta

Rozłóż podaną funkcję na ułamki proste nad R

Post autor: pozorqa »

no tak i mam \(\displaystyle{ x=2}\) i \(\displaystyle{ x=-1}\). tylko przed \(\displaystyle{ x^{2}}\) jest minus i on komplikuje sprawe. kiedy rozbijam to na ułamki to ma to wyglądać tak?
\(\displaystyle{ \frac{A}{-1} + \frac{B}{x-2} + \frac{C}{x+1}}\)

A wychodzi 0 a wtedy chcąc sprawdzić czy zadanie jest dobrze rozwiązane mieszają sie znaki w mianowniku
Ostatnio zmieniony 11 gru 2010, o 20:58 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

Rozłóż podaną funkcję na ułamki proste nad R

Post autor: lukki_173 »

Pierwiastki masz dobrze policzone. To teraz zapisz mianownik w postaci iloczynowej i skróć sobie ten minus w liczniku i mianowniku. Tak, jak to rozpisałaś jest błędnie. Powinno być tak:
\(\displaystyle{ \frac{4x}{(x-2)(x+1)}=\frac{A}{x-2} + \frac{B}{x+1}}\)
Po rachunkach otrzymamy:
\(\displaystyle{ A=\frac{8}{3}, \ B=\frac{4}{3}}\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ