wykaż, że funkcja

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

wykaż, że funkcja

Post autor: je?op »

Wykaż, że funkcja \(\displaystyle{ g(x)=x+ \frac{9}{x}}\)dla dodatnich argumentów przyjmuje wartości nie mniejsze od 6
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

wykaż, że funkcja

Post autor: Althorion »

Innymi słowy, wykaż, że:
\(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}_+ \Rightarrow x + \frac{9}{x} > 6}\)
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

wykaż, że funkcja

Post autor: je?op »

\(\displaystyle{ x+\frac{9}{x} \ge 6}\)
tyle wiem, ale jak się za to zabrać, jakaś wskazówka ?
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

wykaż, że funkcja

Post autor: Althorion »

Skoro \(\displaystyle{ x>0}\), to możesz pomnożyć obustronnie przez niego bez zmiany znaku nierówności.
jaodryska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 25 gru 2016, o 10:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Złotoryja
Podziękował: 8 razy

wykaż, że funkcja

Post autor: jaodryska »

Temat stary jak świat, ale można by go sfinalizować, myślę. Ja też zastanawiałem się nad poprawnym rozwiązaniem i chyba takie jest najlepsze ( proszę też w sumie o ocenę ). Zatem:
- mnożę obustronnie przez \(\displaystyle{ x}\), otrzymując \(\displaystyle{ x^{2} - 6x + 9\geqslant 0}\)
- delta równa 0 więc, współczynnik a dodatni więc cała f-cja przyjmuje wartości nie mniejsze od 0. ( oczywiście tylko dla \(\displaystyle{ x > 0}\)

dobrze ?
szw1710

wykaż, że funkcja

Post autor: szw1710 »

Inny wariant tego rozwiązania można otrzymać z nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną. Jej dowód opiera się na takim samym przejściu jak powyżej.

\(\displaystyle{ \frac{x+\frac{9}{x}}{2}\ge\sqrt{x\cdot\frac{9}{x}}=3}\)
jaodryska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 25 gru 2016, o 10:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Złotoryja
Podziękował: 8 razy

wykaż, że funkcja

Post autor: jaodryska »

no to już wyższa szkoła jazdy brawo za spryt
szw1710

wykaż, że funkcja

Post autor: szw1710 »

Wcale nie taka wyższa. Wykażę, że dla każdych \(\displaystyle{ a,b>0}\) mamy \(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}\ge\sqrt{ab}}\).

Istotnie, skoro \(\displaystyle{ \left(\sqrt{a}-\sqrt{b}\right)^2\ge 0}\), to \(\displaystyle{ a+b-2\sqrt{ab}\ge 0}\), co jest równoważne dowodzonej nierówności.

Zauważysz tu rozumowanie, które przedstawiłeś.
VanHezz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 22 wrz 2012, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Międzyrzecz
Podziękował: 34 razy

Re: wykaż, że funkcja

Post autor: VanHezz »

Witam,
ja mam inne rozwiązanie tego zadania, ale nie jestem pewien, czy jest poprawne. Proszę o ocenę.

Mamy funkcję \(\displaystyle{ g(x)=x+ \frac{9}{x}}\) dla \(\displaystyle{ x>0}\)

Wyznaczam zbiór wartości tej funkcji:

Sprawdzam, dla jakiej wartości parametru \(\displaystyle{ q}\), równanie \(\displaystyle{ x+ \frac{9}{x}=q}\) ma przynajmniej jedno rozwiązanie. (bo wtedy liczba \(\displaystyle{ q}\) będzie należała do zbioru wartości funkcji \(\displaystyle{ g}\))

\(\displaystyle{ x+ \frac{9}{x}=q}\), \(\displaystyle{ x \neq 0}\)
\(\displaystyle{ x^{2} -qx+9=0}\)

Równanie, równoważne do wyjściowego, będzie miało przynajmniej jedno rozwiązanie, gdy \(\displaystyle{ \Delta \ge 0}\)

\(\displaystyle{ q^{2}-36 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ q \in (- \infty , -6\rangle \cup \langle 6,+ \infty )}\)

Zatem \(\displaystyle{ 6\ge x+ \frac{9}{x} \ge 6}\)

A skoro \(\displaystyle{ x>0}\), to \(\displaystyle{ x+\frac{9}{x} \ge 6 }\) w tym przedziale, c.n.d.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: wykaż, że funkcja

Post autor: Jan Kraszewski »

VanHezz pisze: 18 paź 2021, o 18:18ja mam inne rozwiązanie tego zadania, ale nie jestem pewien, czy jest poprawne.
Tak można zrobić, ale trzeba napisać porządne uzasadnienie (którego teraz brakuje).
VanHezz pisze: 18 paź 2021, o 18:18 Równanie, równoważne do wyjściowego, będzie miało przynajmniej jedno rozwiązanie, gdy \(\displaystyle{ \Delta \ge 0}\)

\(\displaystyle{ q^{2}-36 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ q \in (- \infty , -6\rangle \cup \langle 6,+ \infty )}\)
Rachunki są OK, ale nierówność
VanHezz pisze: 18 paź 2021, o 18:18Zatem \(\displaystyle{ 6\ge x+ \frac{9}{x} \ge 6}\)
jest co najmniej dziwna, a wniosek
VanHezz pisze: 18 paź 2021, o 18:18A skoro \(\displaystyle{ x>0}\), to \(\displaystyle{ x+\frac{9}{x} \ge 6 }\) w tym przedziale,
nie ma uzasadnienia (i w jakim "tym" przedziale?).

JK
VanHezz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 22 wrz 2012, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Międzyrzecz
Podziękował: 34 razy

Re: wykaż, że funkcja

Post autor: VanHezz »

Obliczajac dla jakich wartości \(\displaystyle{ q}\) równanie \(\displaystyle{ x+ \frac{9}{x}=q}\) ma co najmniej jedno rozwiązanie, sprawdzę jakie wartości przyjmuje wspomniana funkcja \(\displaystyle{ g(x)}\) w swojej dziedzinie, czyli sprawdzę dla jakich wartości \(\displaystyle{ q}\) istnieje taka liczba \(\displaystyle{ x}\), że \(\displaystyle{ g(x)=q}\).


Po rachunkach wyszło, że \(\displaystyle{ q \in (- \infty, -6 \rangle \cup \langle 6, \infty)}\) i niech zbiór \(\displaystyle{ A=(- \infty, -6 \rangle \cup \langle 6, \infty)}\)

Zatem można powiedzieć, że

\(\displaystyle{ \bigwedge_{q\in A} \bigvee_{x \neq 0} g(x)=q}\)

zatem

\(\displaystyle{ \bigwedge_{x \in D} (g(x) \ge 6 \vee g(x) \le -6)}\)

Po uwzględnieniu warunku z założenia, że \(\displaystyle{ x>0}\), łatwo widać, że dla zadanych wartości argumentów funkcja \(\displaystyle{ g(x)}\) przyjmuje wartości dodatnie i będzie to wyznaczony zbiór \(\displaystyle{ \langle 6, \infty )}\).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: wykaż, że funkcja

Post autor: Jan Kraszewski »

VanHezz pisze: 18 paź 2021, o 20:51Po rachunkach wyszło, że \(\displaystyle{ q \in (- \infty, -6 \rangle \cup \langle 6, \infty)}\)
No i to jest w porządku.
VanHezz pisze: 18 paź 2021, o 20:51i niech zbiór \(\displaystyle{ A=(- \infty, -6 \rangle \cup \langle 6, \infty)}\)

Zatem można powiedzieć, że

\(\displaystyle{ \bigwedge_{q\in A} \bigvee_{x \neq 0} g(x)=q}\)

zatem

\(\displaystyle{ \bigwedge_{x \in D} (g(x) \ge 6 \vee g(x) \le -6)}\)
To zaś jest zupełnie zbędny formalizm - użycie kwantyfikatorów nie powoduje, że rozwiązanie jest lepsze...
VanHezz pisze: 18 paź 2021, o 20:51Po uwzględnieniu warunku z założenia, że \(\displaystyle{ x>0}\), łatwo widać, że dla zadanych wartości argumentów funkcja \(\displaystyle{ g(x)}\) przyjmuje wartości dodatnie i będzie to wyznaczony zbiór \(\displaystyle{ \langle 6, \infty )}\).
A tego właśnie brakowało poprzednio (choć zamiast "będzie to wyznaczony zbiór \(\displaystyle{ \langle 6, \infty )}\)" lepiej napisać "będą to zatem wartości należące do zbioru \(\displaystyle{ \langle 6, \infty )}\), czyli \(\displaystyle{ g(x)\ge 6}\)").

JK
VanHezz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 22 wrz 2012, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Międzyrzecz
Podziękował: 34 razy

Re: wykaż, że funkcja

Post autor: VanHezz »

Nie chciałem, żeby rozwiązanie było lepsze dzięki kwantyfikatorom, ale prosiłeś o uzasadnienie i dodatkowe wyjaśnienia, to się o nie postarałem, a żeby się nie rozpisywać słownie, to użyłem kwantyfikatorów.

Dziękuję za uwagi.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: wykaż, że funkcja

Post autor: Jan Kraszewski »

VanHezz pisze: 18 paź 2021, o 22:28prosiłeś o uzasadnienie i dodatkowe wyjaśnienia, to się o nie postarałem, a żeby się nie rozpisywać słownie, to użyłem kwantyfikatorów.
Ale akurat lepiej jest słownie niż kwantyfikatorami. Dodatkowo akurat fragment z kwantyfikatorami był zbędny - brakowało czego innego...

JK
ODPOWIEDZ