Wyznacz dziedzine funkcji

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kaczor_90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 5 gru 2009, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Wyznacz dziedzine funkcji

Post autor: Kaczor_90 »

\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{1-2sin^2x}}\)
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Wyznacz dziedzine funkcji

Post autor: Althorion »

\(\displaystyle{ 1 - 2\sin^2 x \ge 0}\)
Kaczor_90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 5 gru 2009, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Wyznacz dziedzine funkcji

Post autor: Kaczor_90 »

tyle to wiem... tylko jak teraz to obliczyć...
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

Wyznacz dziedzine funkcji

Post autor: lukki_173 »

Należy rozwiązać nierówność trygonometryczną. Zastosuj podstawienie \(\displaystyle{ t=sinx}\).
ODPOWIEDZ