Równania wymierne

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mysliciel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 maja 2006, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 1 raz

Równania wymierne

Post autor: mysliciel »

Siemka.Mam problem z następjącymi zadaniami
\(\displaystyle{ \frac{3}{x^{3}+8}-\frac{1}{x^{2}-4}=\frac{2}{x^{2}-2x+4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{x^{2}-3x+2}+\frac{5}{x^{2}-4}=\frac{2}{x^{2}-4x+4}}\)
Prosze o pomoc a tak a propos to moze mi ktos powie jak sie robi wartosc bezwzgledna w texie
Pozdro
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 845
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

Równania wymierne

Post autor: jasny »

Tak jak normalnie, czyli na klawiaturze takie dwie pionowe kreski jedna nad drugą, przeważnie jest obok Backspace albo prawego Shifta.
A co do równań to przenosisz na jedną stronę, sprowadzasz do wspólnego mianownika i porównujesz licznik do zera, otrzymujesz równanie kwadratowe.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2006, o 12:25 przez jasny, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

Równania wymierne

Post autor: `vekan »

normalnie z klawiatury wstawiasz | x |
Przemo Wielki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 17 lut 2006, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opolskie
Pomógł: 2 razy

Równania wymierne

Post autor: Przemo Wielki »

nom w takich zadaniach wazne jest aby jeszcze okreslic dziedzine czyli minownik rózny od zera a dalej to mozna tak jak jasny powiedział
mysliciel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 maja 2006, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 1 raz

Równania wymierne

Post autor: mysliciel »

dzęki za pozyteczne wskazówki,ale wiem jak rozwiazywac takie rownania tylko z tymi dwoma mam klopot bociagle chyba cos omijam albo robię żle.Sprobujcie obliczyc te zadanka jakos i dajcie tylko koncowy wynik w postaci rownania kwadratowego albo jakiegos innego.
Z góry dzięki.
Dooh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 7 lis 2004, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 8 razy

Równania wymierne

Post autor: Dooh »

1.
\(\displaystyle{ \frac{3}{(x+2)(x^2-2x+4)}-\frac{1}{(x-2)(x+2)}-\frac{2}{x^2-2x+4}=0}\)

2.

\(\displaystyle{ \frac{2}{(x-1)(x-2)}+\frac{5}{(x-2)(x+2)}-\frac{2}{(x-2)^2}=0}\)

teraz juz chyba latwo..
ODPOWIEDZ