rozwiaz rownanie kwadratowe

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
karol123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 305
Rejestracja: 8 lip 2008, o 00:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 13 razy

rozwiaz rownanie kwadratowe

Post autor: karol123 »

Rownanie \(\displaystyle{ \frac{2x+1}{x}=3x}\)

banalne rozwiazanie , wyszlo mi x=1 , jednak 2 rozwiazaniem jest x=-1/3 ...
wszystkimi sposobami jakimi robilem wychodzi mi x=1 , to jst zadanie abcd i bez wahania dalem odp ze jest 1 rozwiazanie tego rownania , jednak sa 2... jak obliczyc to aby wyszlo x=-1/3

prosze o wskazowki i porady

pozdrawiam
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

rozwiaz rownanie kwadratowe

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ D=R-\{0\}}\)
Mnożymy obustronnie przez \(\displaystyle{ x 0}\) i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 2x+1=3x^2}\)
Dalej wszystko już jasne?
karol123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 305
Rejestracja: 8 lip 2008, o 00:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 13 razy

rozwiaz rownanie kwadratowe

Post autor: karol123 »

no jasne ze tak o tej godz juz mi mozg wolniej chodzi;p
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

rozwiaz rownanie kwadratowe

Post autor: mmoonniiaa »

Nie tylko Tobie
kkate__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 2 sty 2009, o 00:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gryfice
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

rozwiaz rownanie kwadratowe

Post autor: kkate__ »

jak sam napisałeś jest to równanie kwadratowe, więc po sprowadzeniu do tego, co napisała mmoonniiaa musisz obliczyć wyróżnik (deltę) i wychodzą dwa rozwiązania...
ODPOWIEDZ