\(\displaystyle{ f(x)=-x^{2}-5}\)
Określ wartość największą lub najmniejszą funkcji. A więc y=-5, ale nie wiem czy to jest wartośc najmniejsza czy największa.. wydaje mi się ze największa, ale nie jestem pewna i proszę o pomoc
wartość najmniejsza/największa funkcji
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
wartość najmniejsza/największa funkcji
Jest to wartość największa, ponieważ ramiona paraboli są skierowane w dół (a
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
wartość najmniejsza/największa funkcji
Zacznijmy od tego, że \(\displaystyle{ a nasza funkcja posiada wartość największą. Wartość największa to współrzędna y wierzchołka paraboli (określana jako q):
\(\displaystyle{ q= \frac{- \Delta}{4a}= \frac{20}{-4} =-5}\)}\)
\(\displaystyle{ q= \frac{- \Delta}{4a}= \frac{20}{-4} =-5}\)}\)