Napisać równanie stycznej do okręgu \(\displaystyle{ (x-1)^2+(y+2)^2=25}\) w jego punkcie
\(\displaystyle{ A(4,2)}\)
Okrąg i styczna 2
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Okrąg i styczna 2
wystarczy skorzystać ze wzoru na równanie stycznej do okręgu o środku \(\displaystyle{ S(a,b)}\) i promieniu r w punkcie \(\displaystyle{ P(x_p,y_p)}\) :
\(\displaystyle{ (x_p-a)(x-a)+(y_p-b)(y-b)=r^2 \newline
\newline
S(1,-2)\newline
r^2=25\newline
P(4,2)\newline
\newline
(4-1)(x-1)+(2+2)(y+2)=25\newline
3(x-1)+4(y+2)=25\newline
3x-3+4y+8=25\newline
3x+4y+5=25\newline
3x+4y-20=0}\)
\(\displaystyle{ (x_p-a)(x-a)+(y_p-b)(y-b)=r^2 \newline
\newline
S(1,-2)\newline
r^2=25\newline
P(4,2)\newline
\newline
(4-1)(x-1)+(2+2)(y+2)=25\newline
3(x-1)+4(y+2)=25\newline
3x-3+4y+8=25\newline
3x+4y+5=25\newline
3x+4y-20=0}\)