Określ najmniejszą i największą wartość funkcji \(\displaystyle{ f(x)=-x^{2}+4x-9}\). Przedział to
Bardzo proszę o pomoc.
Najmniejsza i największa wartość
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Najmniejsza i największa wartość
\(\displaystyle{ f(x)=-x^2+4x-9\newline
f(0)=-0^2+4\cdot 0-9=-9\newline
f(4)=-4^2+4\cdot4-9=-16+16-9=-9\newline
\frac{-b}{2a}=\frac{-4}{-2}=2 \newline
\Delta=16-4\cdot(-1)\cdot(-9)=16-36=-20\newline
\frac{-\Delta}{4a}=\frac{20}{-4}=-5\newline
y_{min}=-9\newline
y_{max}=-5}\)
f(0)=-0^2+4\cdot 0-9=-9\newline
f(4)=-4^2+4\cdot4-9=-16+16-9=-9\newline
\frac{-b}{2a}=\frac{-4}{-2}=2 \newline
\Delta=16-4\cdot(-1)\cdot(-9)=16-36=-20\newline
\frac{-\Delta}{4a}=\frac{20}{-4}=-5\newline
y_{min}=-9\newline
y_{max}=-5}\)
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Najmniejsza i największa wartość
bo wartość to "y", p to pierwsza współrzędna wierzchołka czyli x, a q to druga współrzędna wierzchołka to y