Dana jest funkcja f(x)=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) x�-4x+6
a)oblicz miejsca zerowe funkcji f.Podaj jej wzór w postaci iloczynowej
b)oblicz współrzędne wierzchołka paraboli. Zapisz wzór funkcji w postaci kamonicznej
c)naszkicuj wykres
d)znajdz zbiór wartość funkcji f
e)określ przedziały monotoniczności funkcji f.
f)dla jakich argumentów wartości funkcji f są ujemne?
pomocy
Dana jest funkcja
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 21 paź 2008, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: chelm
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Dana jest funkcja
a) \(\displaystyle{ /Delta qslant 0 , f(x)=a(x-x _{1})(x-x _{2}}\)
b)\(\displaystyle{ x _{w}= \frac{-b}{2a} y _{w}= \frac{-/Delta}{4a} , f(x)=a(x-x _{w})+y _{w}}\)
f)\(\displaystyle{ F(X) qslant o}\)
b)\(\displaystyle{ x _{w}= \frac{-b}{2a} y _{w}= \frac{-/Delta}{4a} , f(x)=a(x-x _{w})+y _{w}}\)
f)\(\displaystyle{ F(X) qslant o}\)