2 Zadania Na Pierwiastki!
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 2 gru 2008, o 11:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
2 Zadania Na Pierwiastki!
Proszę o rozwiązanie nierówności(również graficznie):
1. √¯(x-7)�¯¯+ |x-7|≤5
2. √‾x�-4x+4¯+|x-2|>3
1. √¯(x-7)�¯¯+ |x-7|≤5
2. √‾x�-4x+4¯+|x-2|>3
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
2 Zadania Na Pierwiastki!
Nie mam pojęcia jak to powinno wyglądać.polozna pisze:Proszę o rozwiązanie nierówności(również graficznie):
1. √¯(x-7)�¯¯+ |x-7|≤5
2. √‾x�-4x+4¯+|x-2|>3
Możesz to zapisać jeszcze raz?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 2 gru 2008, o 11:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
2 Zadania Na Pierwiastki!
Proszę o rozwiązanie nierówności (także graficznie):
1. √(x-7)� + |x-7|≤5
2. √x�-4x+4+ |x-2|>3
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 19:38 ]
pod pierwiastkiem w zad.1.(x-7)� , aw zad. 2. x�-4x+4
1. √(x-7)� + |x-7|≤5
2. √x�-4x+4+ |x-2|>3
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 19:38 ]
pod pierwiastkiem w zad.1.(x-7)� , aw zad. 2. x�-4x+4
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
2 Zadania Na Pierwiastki!
\(\displaystyle{ f(x)=x ^{2}+bx+c}\)
\(\displaystyle{ x _{1} x _{2} =1}\)
\(\displaystyle{ x _{1} x _{2} = \frac{c}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{c}{a} =1}\)
\(\displaystyle{ c=a}\)
Funkcją przybiera postać:
\(\displaystyle{ f(x)=x ^{2} +bx+1}\)
\(\displaystyle{ f(0)=0 ^{2} +b 0+1=1}\)
Punkt (0,1) należy do wykresu funkcji.
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 19:50 ]
1.
\(\displaystyle{ \sqrt{(x-7) ^{2} } +|x-7| qslant 5}\)
\(\displaystyle{ |x-7|+|x-7| qslant 5}\)
\(\displaystyle{ 2|x-7| qslant 5}\)
\(\displaystyle{ |x-7| qslant 2,5}\)
\(\displaystyle{ -2,5 qslant x-7 qslant 2,5}\)
Dalej chyba sobie poradzisz
\(\displaystyle{ x _{1} x _{2} =1}\)
\(\displaystyle{ x _{1} x _{2} = \frac{c}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{c}{a} =1}\)
\(\displaystyle{ c=a}\)
Funkcją przybiera postać:
\(\displaystyle{ f(x)=x ^{2} +bx+1}\)
\(\displaystyle{ f(0)=0 ^{2} +b 0+1=1}\)
Punkt (0,1) należy do wykresu funkcji.
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 19:50 ]
1.
\(\displaystyle{ \sqrt{(x-7) ^{2} } +|x-7| qslant 5}\)
\(\displaystyle{ |x-7|+|x-7| qslant 5}\)
\(\displaystyle{ 2|x-7| qslant 5}\)
\(\displaystyle{ |x-7| qslant 2,5}\)
\(\displaystyle{ -2,5 qslant x-7 qslant 2,5}\)
Dalej chyba sobie poradzisz
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 2 gru 2008, o 11:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
2 Zadania Na Pierwiastki!
proszę o zad. 2
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 20:00 ]
może dokończ zad. 1 porównam odpowiedzi, dzięki za wszystko
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 20:00 ]
może dokończ zad. 1 porównam odpowiedzi, dzięki za wszystko
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
2 Zadania Na Pierwiastki!
2.
\(\displaystyle{ \sqrt{x ^{2} -4x+4} +|x-2|>3}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x-2) ^{2} } +|x-2|>3}\)
\(\displaystyle{ |x-2|+|x-2|>3}\)
\(\displaystyle{ 2|x-2|>3}\)
\(\displaystyle{ |x-2|>1,5}\)
\(\displaystyle{ -1,5>x-2>1,5}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{x ^{2} -4x+4} +|x-2|>3}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x-2) ^{2} } +|x-2|>3}\)
\(\displaystyle{ |x-2|+|x-2|>3}\)
\(\displaystyle{ 2|x-2|>3}\)
\(\displaystyle{ |x-2|>1,5}\)
\(\displaystyle{ -1,5>x-2>1,5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 25 lis 2008, o 22:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zabrze
- Podziękował: 2 razy
2 Zadania Na Pierwiastki!
polozna pisze:Proszę o rozwiązanie nierówności (także graficznie):
1. √(x-7)� + |x-7|≤5
2. √x�-4x+4+ |x-2|>3
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 19:38 ]
pod pierwiastkiem w zad.1.(x-7)� , aw zad. 2. x�-4x+4
2. \(\displaystyle{ x ^{2}-4x+4=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=4 ^{2}-4 \cdot 4=0}\)
\(\displaystyle{ x _{0}= \frac{4}{2}=2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x-2) ^{2} }+ \left|x-2 \right|>3}\)
\(\displaystyle{ \left|x-2 \right|+ \left|x-2 \right| >3}\)
\(\displaystyle{ x-2=0 x=2}\)
\(\displaystyle{ 1przypadek : x \in (-\infty,2)}\)
\(\displaystyle{ -x+2-x+2>3}\)
\(\displaystyle{ -2x>-1}\)
\(\displaystyle{ x< \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x (-\infty, \frac{1}{2} )}\)
2.przypadek \(\displaystyle{ x 3}\)
\(\displaystyle{ 2x>7}\)
\(\displaystyle{ x>3,5}\)
\(\displaystyle{ x (3,5;+\infty)}\)
z 1 i 2 przypadku odp. \(\displaystyle{ x (-\infty, \frac{1}{2} )\cup(3,5;+\infty)}\)
Ostatnio zmieniony 7 gru 2008, o 20:11 przez olenkaaaaa999, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
2 Zadania Na Pierwiastki!
\(\displaystyle{ -2,5 +7\leqslant x \leqslant 2,5+7}\)
\(\displaystyle{ 4,5 \leqslant x \leqslant 9,5}\)
\(\displaystyle{ \left|x-2 \right|+ \left|x-2 \right| >3}\)
\(\displaystyle{ x-2=0 x=2}\)
\(\displaystyle{ 4,5 \leqslant x \leqslant 9,5}\)
tego nie rozumiemolenkaaaaa999 pisze: 2. \(\displaystyle{ x ^{2}-4x+4=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=4 ^{2}-4 \cdot 4=0}\)
\(\displaystyle{ x _{0}= \frac{4}{2}=2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x-2) ^{2} }+ \left|x-2 \right|>3}\)
\(\displaystyle{ \left|x-2 \right|+ \left|x-2 \right| >3}\)
\(\displaystyle{ x-2=0 x=2}\)
\(\displaystyle{ 1przypadek : x \in (-\infty,2)}\)
\(\displaystyle{ \left|x-2 \right|+ \left|x-2 \right| >3}\)
\(\displaystyle{ x-2=0 x=2}\)
Ostatnio zmieniony 7 gru 2008, o 20:18 przez anna_, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 25 lis 2008, o 22:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zabrze
- Podziękował: 2 razy
2 Zadania Na Pierwiastki!
nmn pisze:\(\displaystyle{ -2,5 \leqslant x-7 \leqslant 2,5}\)
\(\displaystyle{ -2,5 +7\leqslant x \leqslant 2,5+7}\)
\(\displaystyle{ 4,5 \leqslant x \leqslant 9,5}\)
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 20:06 ]tego nie rozumiemolenkaaaaa999 pisze:
2. \(\displaystyle{ x ^{2}-4x+4=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=4 ^{2}-4 \cdot 4=0}\)
\(\displaystyle{ x _{0}= \frac{4}{2}=2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x-2) ^{2} }+ \left|x-2 \right|>3}\)
\(\displaystyle{ \left|x-2 \right|+ \left|x-2 \right| >3}\)
\(\displaystyle{ x-2=0 x=2}\)
\(\displaystyle{ 1przypadek : x (-\infty,2)}\)
\(\displaystyle{ x-2=0 x=2}\)
w ten sposob okreslam ile bedzie przypadkow do rozpatrywania
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 20:09 ]
mialo byc oczywiscie \(\displaystyle{ x-2=0}\)
\(\displaystyle{ x=2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 25 lis 2008, o 22:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zabrze
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 25 lis 2008, o 22:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zabrze
- Podziękował: 2 razy
2 Zadania Na Pierwiastki!
po to zeby wyznaczyc przedialy przypadkow w jakich to ma byc rozwiazywane twoja metoda jest krotsza ale ja wole tą rozwiazywac wynik wyszedl taki sam wiec chyba zrobilam dobrze...
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 20:21 ]
no to chyba bylo oczywiste ze to jest suma a nie iloczyn drobne pomylki w zapisie sie zdarzaja poczatkujacym
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 20:21 ]
no to chyba bylo oczywiste ze to jest suma a nie iloczyn drobne pomylki w zapisie sie zdarzaja poczatkujacym