1. Dla jakich wartosci parametru m rownanie ma dwa rożne rozwiązania ?
a) (m-1)\(\displaystyle{ x^{2}}\)+(m+5)x-m-1=0
b) (m+2)\(\displaystyle{ x^{2}}\)-2x+m+2=0
c) m\(\displaystyle{ x^{2}}\)-(m+1)x-2m+3=0
2. Zbadaj liczbę rozwiązań równania ze względu na wartośc parametru (m R). Napisz wzór i narysuj wykres y=g(m), która każdej wartosci parametru m przyporzadkowuje liczbe rozwiazan rownanie
a) (m-5)\(\displaystyle{ x^{2}}\)-4mx+m-2+0
b) (m-3)\(\displaystyle{ x^{2}}\)+(m-2)x+1=0
3. Wykaż, że dla każdej wartości parametru m( m R) podane rownanie na rozwiazanie znajdz je:
a) m\(\displaystyle{ x^{2}}\)+(3m+1)x+2m+1=0
Równania kwadratowe z parametrem.
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
Równania kwadratowe z parametrem.
1.
w każdym podpunkcie stawiasz warunki :
- współczynnik a nie może być równy 0 (w pierwszym podpunkcie będzie \(\displaystyle{ m-1 \neq 0}\))
- delta ma być większa od 0 (w pierwszym podpunkcie będzie \(\displaystyle{ (m^{2} +10m +25) - 4(m-1)(-m -1) >0}\) )
2.
Robisz podobnie
- jeśli a = 0, lub a różbe od zera i delta=0 - jedno rozwiązania
- jeśli a różne od zera a delta ujemna - zero rozwiązań
- jeśli a różne od zera a delta dodatnia - 2 rozwiązania
w każdym podpunkcie stawiasz warunki :
- współczynnik a nie może być równy 0 (w pierwszym podpunkcie będzie \(\displaystyle{ m-1 \neq 0}\))
- delta ma być większa od 0 (w pierwszym podpunkcie będzie \(\displaystyle{ (m^{2} +10m +25) - 4(m-1)(-m -1) >0}\) )
2.
Robisz podobnie
- jeśli a = 0, lub a różbe od zera i delta=0 - jedno rozwiązania
- jeśli a różne od zera a delta ujemna - zero rozwiązań
- jeśli a różne od zera a delta dodatnia - 2 rozwiązania
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Równania kwadratowe z parametrem.
3.
I: przypadek funkcji liniowej, gdy \(\displaystyle{ m=0}\)
\(\displaystyle{ m=0 x+1=0 x=-1}\)
dla \(\displaystyle{ m=0}\) istnieje rozwiązanie równania
II: przypadek funkcji kwadratowej, gdy \(\displaystyle{ m 0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} m 0 \\ \Delta qslant 0 \end{cases} \begin{cases} m 0 \\ 9m^2+6m+1-4m(2m+1) qslant 0 \end{cases} \begin{cases} m 0 \\ m^2+2m+1 qslant 0 \end{cases} \begin{cases} m 0 \\ (m+1)^2 qslant 0 \end{cases} \begin{cases} m 0 \\ m R \end{cases} m R \ / \{0\}}\)
dla \(\displaystyle{ m 0}\) istnieje rozwiązanie równania
I+II: Dla każdego\(\displaystyle{ m R}\) równanie ma rozwiązanie.
I: przypadek funkcji liniowej, gdy \(\displaystyle{ m=0}\)
\(\displaystyle{ m=0 x+1=0 x=-1}\)
dla \(\displaystyle{ m=0}\) istnieje rozwiązanie równania
II: przypadek funkcji kwadratowej, gdy \(\displaystyle{ m 0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} m 0 \\ \Delta qslant 0 \end{cases} \begin{cases} m 0 \\ 9m^2+6m+1-4m(2m+1) qslant 0 \end{cases} \begin{cases} m 0 \\ m^2+2m+1 qslant 0 \end{cases} \begin{cases} m 0 \\ (m+1)^2 qslant 0 \end{cases} \begin{cases} m 0 \\ m R \end{cases} m R \ / \{0\}}\)
dla \(\displaystyle{ m 0}\) istnieje rozwiązanie równania
I+II: Dla każdego\(\displaystyle{ m R}\) równanie ma rozwiązanie.