Mam problemy z tymi przykładami :/
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{x ^{2} -4 }{2x+1}}\)
Oraz
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{x ^{2}-1 }{ \sqrt{1-x} }}\)
Miejsce zerowe...
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 121 razy
Miejsce zerowe...
Najpierw określ dziedzinę tych równań, a następnie rozwiąż równanie \(\displaystyle{ f(x) = 0}\), pamiętając, że x musi należeć do dziedziny funkcji.
a)
\(\displaystyle{ D: x - \frac{1}{2} \\ \frac{x^{2} - 4 }{2x+1} = 0 x^{2} - 4 = 0 x = 2 \ lub \ x = -2}\)
b)
\(\displaystyle{ D: x < 1 \\ \frac{x^{2} - 1 }{ \sqrt{1-x}} = 0 x^{2} - 1 = 0 x = 1 \ lub \ x = -1}\)
Żadne z rozwiązań (1 i -1) nie należy do dziedziny, dlatego to równanie nie ma rozwiązania.
a)
\(\displaystyle{ D: x - \frac{1}{2} \\ \frac{x^{2} - 4 }{2x+1} = 0 x^{2} - 4 = 0 x = 2 \ lub \ x = -2}\)
b)
\(\displaystyle{ D: x < 1 \\ \frac{x^{2} - 1 }{ \sqrt{1-x}} = 0 x^{2} - 1 = 0 x = 1 \ lub \ x = -1}\)
Żadne z rozwiązań (1 i -1) nie należy do dziedziny, dlatego to równanie nie ma rozwiązania.