zadanie z parametrem
zadanie z parametrem
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) trójmian kwadratowy \(\displaystyle{ f(x)= (m-1)x^{2} +2mx+3m-2}\) jest kwadratem pewnego dwumianu? O co chodzi z tym ze jest kwadratem pewnego dwumianu ??
Ostatnio zmieniony 8 paź 2008, o 18:26 przez m1chal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
zadanie z parametrem
Brak Ci \(\displaystyle{ x^2}\) w tym ,,trójmianie".m1chal pisze:Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) trójmian kwadratowy \(\displaystyle{ f(x)= (m-1)^{2} +2mx+3m-2}\) jest kwadratem pewnego dwumianu? O co chodzi z tym ze jest kwadratem pewnego dwumianu ??
Dwumian to np. ax+b; stąd też wiemy jak wygląda jego kwadrat.
zadanie z parametrem
no i dobra ale jak ja mam to zadanie zrobic
zapisac to jako \(\displaystyle{ f(x)=a(x-p)^{2}+q}\) i q=0 ?
Mam jeszcze jedno zadanie z którym nie moge sobie poradzić.
Wyznacz te wartości parametru \(\displaystyle{ m R}\) dla których jeden z pierwiastków równania \(\displaystyle{ mx^{2}-(2m+1)x+m-2=0}\) a drugi jest wiekszy od 5
zapisac to jako \(\displaystyle{ f(x)=a(x-p)^{2}+q}\) i q=0 ?
Mam jeszcze jedno zadanie z którym nie moge sobie poradzić.
Wyznacz te wartości parametru \(\displaystyle{ m R}\) dla których jeden z pierwiastków równania \(\displaystyle{ mx^{2}-(2m+1)x+m-2=0}\) a drugi jest wiekszy od 5
Ostatnio zmieniony 8 paź 2008, o 18:43 przez m1chal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
zadanie z parametrem
Wcześniej wyraźnie pytałeś ,,o co chodzi ....".m1chal pisze:no i dobra ale jak ja mam to zadanie zrobic
zapisac to jako \(\displaystyle{ f(x)=a(x-p)^{2}+q}\) i q=0 ?
Dostałeś wyjaśnienie (tak sądzę).
Dopiero teraz chcesz podpowiedź co do samego zadania.
Oto ona :
\(\displaystyle{ f(x)=(ax+b)^2}\)