Wyrażenie z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 16 gru 2006, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zewszad
- Podziękował: 5 razy
Wyrażenie z parametrem
Dla jakiego m wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{(5m-6)(m-2)}{m+2}}\) ma najmniejsza wartośc ?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wyrażenie z parametrem
Czy tu jest jakiś błąd czy mnie wychodzi pochodna niezerowa w całej dziedzinie funkcji
\(\displaystyle{ f(m)=\frac{5m^2-16m+12}{m+2}}\) ??
Jeśli tak to wyrażenie nie przyjmuje wartości najmniejszej.
Wiem już czemu mi nie wychodziło... Znaki pomyliłem przy pochodnej i mi delta ujemna przez to wychodziła
\(\displaystyle{ f(m)=\frac{5m^2-16m+12}{m+2}}\) ??
Jeśli tak to wyrażenie nie przyjmuje wartości najmniejszej.
Wiem już czemu mi nie wychodziło... Znaki pomyliłem przy pochodnej i mi delta ujemna przez to wychodziła
Ostatnio zmieniony 20 mar 2008, o 20:22 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Wyrażenie z parametrem
Heh. Pochodna to:
\(\displaystyle{ f'(m)=\frac{5m^2+20m-44}{(m+2)^2}}\)
Jesli przyjmujemy, ze: \(\displaystyle{ m\in\mathbb{R}}\), to:
\(\displaystyle{ f_{min}\approx f(1,2)=...}\)
Jesli jednak maja to byc liczby \(\displaystyle{ \mathbb{Z}}\) albo \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\), to wtedy bierzemy wartosci m po lewo i po prawo od tego minimum, czyli:
\(\displaystyle{ f_{min}=f(1)\ \ \ \ f_{min}=f(2)\\
f(1)=...\ \ \ f(2)=...}\)
Przyrownujesz i wybierasz ta mniejsza. To bedzie ta wartosc minimalna POZDRO
\(\displaystyle{ f'(m)=\frac{5m^2+20m-44}{(m+2)^2}}\)
Jesli przyjmujemy, ze: \(\displaystyle{ m\in\mathbb{R}}\), to:
\(\displaystyle{ f_{min}\approx f(1,2)=...}\)
Jesli jednak maja to byc liczby \(\displaystyle{ \mathbb{Z}}\) albo \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\), to wtedy bierzemy wartosci m po lewo i po prawo od tego minimum, czyli:
\(\displaystyle{ f_{min}=f(1)\ \ \ \ f_{min}=f(2)\\
f(1)=...\ \ \ f(2)=...}\)
Przyrownujesz i wybierasz ta mniejsza. To bedzie ta wartosc minimalna POZDRO