(2 zadania) Rozwiąż równania z pierwiastkiem

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
basia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 16 lip 2004, o 14:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Oświęcim
Podziękował: 2 razy

(2 zadania) Rozwiąż równania z pierwiastkiem

Post autor: basia »

wyznaczyć liczby wymierne a,b takie, aby:
a) sqrt(6+sqrt(11))=sqrt(a)+sqrt(b)
b) sqrt(6-4sqrt(2))=sqrt(a)-sqrt(b)
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

(2 zadania) Rozwiąż równania z pierwiastkiem

Post autor: Skrzypu »

a) sqrt(6+sqrt(11))=sqrt(a)+sqrt(b)

Podnosisz do kwadratu obie strony

6+sqrt(11)=a+b+2sqrt(ab)

Skoro a, b są liczbami wymiernymi, a liczba sqrt(11) jest niewymierna więc powstanie nam taki układ równań:

a+b=6
sqrt(11)=2sqrt(ab)

a+b=6
11=4ab

b=6-a
11=4a(6-a)

11=24a-4a^2
b=6-a

4a^2-24a+11=0
b=6-a

a=0,5 i b=5,5
lub
a=5,5 i b=0,5

b) sqrt(6-4sqrt(2))=sqrt(a)-sqrt(b)
Podnosimyu do kwadratu

6-4sqrt(2)=a+b-2sqrt(ab)
i robimy tak samo skoro a, b są wymierne to

a+b=6
-4sqrt(2)=-2sqrt(ab)

b=6-a
2sqrt(2)=sqrt(ab)

ab=8
b=6-a

a(6-a)=8
b=6-a

6a-a^2=8
b=6-a

a^2-6a+8=0
b=6-a

a=4 i b=2
lub
a=2 i b=4
basia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 16 lip 2004, o 14:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Oświęcim
Podziękował: 2 razy

(2 zadania) Rozwiąż równania z pierwiastkiem

Post autor: basia »

dzięki Skrzypu
ODPOWIEDZ