Równanie z parametrem, całkowite rozwiązania

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
monisq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 19 lis 2007, o 23:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy

Równanie z parametrem, całkowite rozwiązania

Post autor: monisq »

Dane jest równanie \(\displaystyle{ x^{2}+mx+m-1=0}\) z niewiadomoą x. Uzasadnij że dla każdej liczby całkowitej m wszystkie rozwiązania tego równania są liczbami całkowitymi.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2007, o 00:36 przez monisq, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Równanie z parametrem, całkowite rozwiązania

Post autor: ariadna »

Pierwiastkiem niezależnie od m jest -1, gdyż
\(\displaystyle{ f(-1)=1-m+m-1=0}\)

Po podzieleniu \(\displaystyle{ f(x)}\) przez \(\displaystyle{ (x+1)}\) możemy zapisać, że:
\(\displaystyle{ f(x)=(x+1)(x+m-1)}\)

Pierwiastki:
\(\displaystyle{ x=-1 x=1-m}\)
C.n.d
monisq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 19 lis 2007, o 23:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy

Równanie z parametrem, całkowite rozwiązania

Post autor: monisq »

to już koniec?
ODPOWIEDZ