Funkcja kwadratowa / ułamek

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
damian.ethernet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 paź 2007, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kwidzyn
Podziękował: 8 razy

Funkcja kwadratowa / ułamek

Post autor: damian.ethernet »

Mam problem z rozwiązaniem równiania w którym znajduje się ułamek

f(x) = \(\displaystyle{ x^{2}}\) + 2x - 5\(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)

a=1 b=2 c=5\(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
Awatar użytkownika
Ptaq666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła / Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 154 razy

Funkcja kwadratowa / ułamek

Post autor: Ptaq666 »

Rozumiem, że chcesz znaleźć miejsca zerowe tej funkcji ? Pomnóż sobie wszystko razy 4 i już nie ma ułamka.
Wtedy masz 2 rozwiązania x = 1,5 oraz x = -3,5
Ostatnio zmieniony 23 paź 2007, o 16:53 przez Ptaq666, łącznie zmieniany 1 raz.
damian.ethernet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 paź 2007, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kwidzyn
Podziękował: 8 razy

Funkcja kwadratowa / ułamek

Post autor: damian.ethernet »

f(x)= 4\(\displaystyle{ x^{2}}\) + 8x - 20 ?
Awatar użytkownika
Ptaq666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła / Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 154 razy

Funkcja kwadratowa / ułamek

Post autor: Ptaq666 »

No co ty, zapomniałeś jak się mnoży ? \(\displaystyle{ 5 \frac{1}{4} * 4 = 21}\)
A reszta jest ok
damian.ethernet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 paź 2007, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kwidzyn
Podziękował: 8 razy

Funkcja kwadratowa / ułamek

Post autor: damian.ethernet »

A gdy obliczam miejsce zerowe to mam mały kłopot

\(\displaystyle{ x_{1}}\) = \(\displaystyle{ \frac{-4}{}}\)-\(\displaystyle{ \sqrt{24}}\)
________________________________________
-4

Nie potrafię zapisać -4 - pierwiastek z 24 podzielić na -4
ODPOWIEDZ