Wzory Viete'a i warunek

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Duke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 30 kwie 2007, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z internetu
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 2 razy

Wzory Viete'a i warunek

Post autor: Duke »

Szybka piłka:
Ile to jest x-y ze wzorów Viete'a?
x,y-miejsca zerowe.
Chcę otrzymać wynik bez żadnej delty więc proszę nie dawać mi wskazówek odejmij miejsca zerowe dla delty>0. Dziękuję

Za pomocą wzorów Viete'a zapisz warunek, aby x1
Ostatnio zmieniony 22 paź 2007, o 20:06 przez Duke, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Wzory Viete'a i warunek

Post autor: Szemek »

https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=44810#182417
kuch2r pisze:Zauwazmy,ze:
\(\displaystyle{ (x_1+x_2)^2=x_1^2+x_2^2+2x_1x_2}\)(*)
Dalej:
\(\displaystyle{ (x_1-x_2)^2=x_1^2+x_2^2-2x_1x_2=}\)
Na podstawie (*)
\(\displaystyle{ (x_1-x_2)^2=(x_1+x_2)^2-4x_1x_2}\)
Stad:
\(\displaystyle{ x_1-x_2=\pm \sqrt{(x_1+x_2)^2-4x_1x_2}}\)
korzystaj z wyszukiwarki
ODPOWIEDZ