Zadanie z parametrem m

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
julietta_m_18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 6 paź 2007, o 13:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wodzisław
Podziękował: 14 razy

Zadanie z parametrem m

Post autor: julietta_m_18 »

Dla jakich wartości parametru m wykresy funkcji określonych wzorem \(\displaystyle{ f(x)=-x^{2}+4x}\) i \(\displaystyle{ g(x)=x+m}\) maja dokładnie jeden punkt wspólny?? Dla wyznaczonej wartości parametru m sporządź wykresy funkcji f i g.

Z góry dziękuję, bo ja nie wiem jak to zrobić.
Ostatnio zmieniony 9 gru 2007, o 12:43 przez julietta_m_18, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Zadanie z parametrem m

Post autor: ariadna »

Mamy:
\(\displaystyle{ -x^{2}+4x=x+m}\)
\(\displaystyle{ -x^{2}+3x-m=0}\)
I to równanie ma mieć tylko jeden pierwiastek.
ODPOWIEDZ