Funkcja kwadratowa -zadanie z parametrem

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Lukkro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 paź 2007, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin

Funkcja kwadratowa -zadanie z parametrem

Post autor: Lukkro »

Podaj zbiór wartości m dla których wykres funkcji kwadratowej:
\(\displaystyle{ \ f (x)=m\cdot x^{2}+2\cdot m\cdot x+1}\) jest zawarty w półpłaszczyźnie określonej nierównością \(\displaystyle{ y\geqslant 0}\)

Mógłby mi to ktoś wyjaśnić jak to zrobić?? ??:
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

Funkcja kwadratowa -zadanie z parametrem

Post autor: robin5hood »

\(\displaystyle{ m>0}\)
\(\displaystyle{ -\frac{\Delta}{4a}>=0}\)
Lukkro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 paź 2007, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin

Funkcja kwadratowa -zadanie z parametrem

Post autor: Lukkro »

a co z tym dalej?? bo nadal nie wiem jak to zrobić...
ODPOWIEDZ