Mam takie zadanie i nie chce mi wyjsc poprawna odpowiedź.
Przekształc ponizsze wyrażenia tak, aby wykorzystując wzory Viete'a można było obliczyc wartosci tych wyrażeń, wiedząc, że x1 x2 to miejsca zerowe trójmianu kwadratowego f(x)=√3^2 -(2√3+1)x+√2:
1. \(\displaystyle{ \frac{1}{x_1^2} + \frac{1}{x_2^2}}\)
2.\(\displaystyle{ \frac{x_1}{x_2} + \frac{x_1}{x_2}}\)
3.\(\displaystyle{ (x_1-x_2)^2}\)
Pomoże mi ktoś
Wzory Viete'a
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Wzory Viete'a
1.
\(\displaystyle{ \frac{1}{x_{1}^{2}}+\frac{1}{x_{2}^{2}}=\frac{x_{1}^{2}+x_{2}^{2}}{(x_{1}x_{2})^{2}}=\frac{(x_{1}+x_{2})^{2}-2x_{1}x_{2}}{(x_{1}x_{2})^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x_{1}^{2}}+\frac{1}{x_{2}^{2}}=\frac{x_{1}^{2}+x_{2}^{2}}{(x_{1}x_{2})^{2}}=\frac{(x_{1}+x_{2})^{2}-2x_{1}x_{2}}{(x_{1}x_{2})^{2}}}\)
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Wzory Viete'a
yyy....I wychodzi \(\displaystyle{ \frac{-b^2-\frac {2}{a}} {c}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}=-\frac{b}{a}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}x_{2}=\frac{c}{a}}\)
masz współczynniki trójmianu, podstawiasz i wychodzi konkretna wartość danego wyrażenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Wzory Viete'a
3.\(\displaystyle{ (x _{1} - x _{2})^2=x_{1}^{2}+x_{2}^{2}-2x _{1}x _{2}=(x _{1} + x _{2})^2-4x _{1}x _{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 18 paź 2009, o 15:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lublin