Wspóczynnik kierunkowy prostej

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
gaylordschuster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 sie 2022, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
wiek: 3

Wspóczynnik kierunkowy prostej

Post autor: gaylordschuster »

Oblicz współczynniki kierunkowe prostych \(\displaystyle{ A=(-5,-1)}\) \(\displaystyle{ B=(1,-3)}\) \(\displaystyle{ C=(3,3)}\) prosze o pomoc ! i rozpisanie (dokladne) jak to rozwiązać z gory dziekuje za odpowiedz
Ostatnio zmieniony 4 sie 2022, o 19:23 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości - zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
3a174ad9764fefcb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 287
Rejestracja: 18 lip 2022, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
wiek: 40
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 41 razy

Re: Wspóczynnik kierunkowy prostej

Post autor: 3a174ad9764fefcb »

Jakich prostych? Podałeś jakieś punkty, a gdzie proste?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22225
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Wspóczynnik kierunkowy prostej

Post autor: a4karo »

A może spróbuj najpierw sam się dowiedzieć czym jest współczynnik kierunkowy.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Re: Wspóczynnik kierunkowy prostej

Post autor: Mariusz M »

3a174ad9764fefcb pisze: 4 sie 2022, o 18:31 Jakich prostych? Podałeś jakieś punkty, a gdzie proste?
Podaj współczynniki kierunkowe prostych przechodzących przez wybrane dwa punkty
Są trzy takie pary punktów więc należy napisać trzy takie współczynniki kierunkowe

Współczynnik kierunkowy można wyrazić różnicą dzieloną Newtona czyli
dla punktów \(\displaystyle{ A}\) oraz \(\displaystyle{ B}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{y_{B}-y_{A}}{x_{B}-x_{A}}}\)

Według mnie o to chodziło
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Wspóczynnik kierunkowy prostej

Post autor: janusz47 »

W treści zadaniu brakuje "oblicz współczynniki kierunkowe prostych przezchodzących przez punkty: A , B, C.


Punkty nie są wspóliniowe.

Mamy trzy współczynniki kierunkowe : \(\displaystyle{ a= \ \ ..., b = ..., c = \ \ ... }\)


Nie wprowadzałbym pojęcia różnicy dzielonej Newtona do zadania szkolnego z geometrii.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Re: Wspóczynnik kierunkowy prostej

Post autor: Mariusz M »

Janusz dobrze że sprawdziłeś że punkty nie są współliniowe
choć z drugiej strony w treści zadania wyraźnie występuje liczba mnoga
co właśnie sugeruje że punkty nie są współliniowe
A z tą różnicą dzieloną to może i masz rację
Ostatnio zmieniony 5 sie 2022, o 16:03 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 2 razy.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Wspóczynnik kierunkowy prostej

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ a,b, c }\)
ODPOWIEDZ