dowód z odwrotnościami miejsc zerowych

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 214 razy

dowód z odwrotnościami miejsc zerowych

Post autor: poetaopole »

Wykaż, że jeżeli różne od zera liczby \(\displaystyle{ x_{1} }\) i \(\displaystyle{ x_{2} }\) są miejscami zerowymi trójmianu kwadratowego \(\displaystyle{ f(x)=ax ^{2} +bx+c}\), to ich odwrotności są miejscami zerowymi trójmianu kwadratowego \(\displaystyle{ g(x)=cx ^{2} +bx+a}\).
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10222
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Re: dowód z odwrotnościami miejsc zerowych

Post autor: Dasio11 »

Wystarczy zauważyć, że \(\displaystyle{ g \left( \frac{1}{x} \right) = \frac{1}{x^2} f(x)}\).
ODPOWIEDZ