Dwa równania

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Dwa równania

Post autor: a4karo »

Znajdż pierwiastki równań
\(\displaystyle{ x^2+y_1x+y_2=0,\\y^2+x_1y+x_2=0,}\)
jeżeli rzeczywiste współczynniki jednego równania są pierwiastkami drugiego i vice versa.
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Dwa równania

Post autor: kerajs »

Wzory Viety dają układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1+x_2=-y_1 \\ x_1x_2=y_2 \\ \\ y_1+y_2=-x_1 \\ y_1y_2=x_2 \end{cases} }\)
którego rozwiązaniami są:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_2=y_2=0 \\ x_1=-y_1=t \\ t \in R \end{cases} \ \ \ \vee \ \ \ \begin{cases} x_2=y_2=-2 \\ x_1=y_1=1 \end{cases} }\)
ODPOWIEDZ