Zadanie matutralne z funkcji kwadratowej (2017)

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
matematykipatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 88 razy

Zadanie matutralne z funkcji kwadratowej (2017)

Post autor: matematykipatyk »

Chciałbym się zapytać o rozwiązanie zadania \(\displaystyle{ 12}\) z matury 2017. Matura rozszerzona z matematyki 2017
Trzeba zrobić takie założenia:
1) \(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
2)\(\displaystyle{ (4 x_{1} - 4 x_{2} -1 )(4 x_{2} + 4x_{2} +1)<0 \Leftrightarrow (x_{1}+x_{2})^2 - 4x_{1}x_{2}< \frac{1}{16} }\)

ad 1)\(\displaystyle{ m \in \mathbb{R} \setminus \left\{ -6\right\} }\)
ad 2)\(\displaystyle{ m \in (-6 \frac{1}{2} , -5 \frac{1}{2} )}\)
więc rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ m \in (-6 \frac{1}{2} , -6 ) \cup (-6, -5 \frac{1}{2} )}\).
Mam takie pytanie. Czy nie powinniśmy jeszcze zrobić jakiś założeń odnośnie tego \(\displaystyle{ x_{1}<x_{2}}\) ?
Ostatnio zmieniony 1 gru 2020, o 14:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8587
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Zadanie matutralne z funkcji kwadratowej (2017)

Post autor: kerajs »

matematykipatyk pisze: 1 gru 2020, o 14:06 Mam takie pytanie. Czy nie powinniśmy jeszcze zrobić jakiś założeń odnośnie tego \(\displaystyle{ x_{1}<x_{2}}\) ?
Skoro użyto wzorów Vieta to takie założenie nie jest potrzebne.

Byłoby konieczne aby wstawiać \(\displaystyle{ x_1= \frac{-b- \sqrt{\Delta} }{2a} \ , \ x_2= \frac{-b+ \sqrt{\Delta} }{2a}}\) (bo \(\displaystyle{ a >0}\)) do warunku.
matematykipatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 88 razy

Re: Zadanie matutralne z funkcji kwadratowej (2017)

Post autor: matematykipatyk »

No właśnie jakoś nie mogę tego ogarnąć. Przed przekształceniem \(\displaystyle{ (4 x_{1} - 4 x_{2} -1 )(4 x_{2} + 4x_{2} +1)<0}\) kolejność była ważna, a po przekształceniu \(\displaystyle{ (x_{1}+x_{2})^2 - 4x_{1}x_{2}< \frac{1}{16}}\) już nie jest istotna, a jakimś cudem te warunki są równoważne.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34334
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Zadanie matutralne z funkcji kwadratowej (2017)

Post autor: Jan Kraszewski »

matematykipatyk pisze: 1 gru 2020, o 14:06 2)\(\displaystyle{ (4 x_{1} - 4 x_{2} -1 )(4 x_{2} + 4x_{2} +1)<0 \Leftrightarrow ... }\)
W treści zadania jest

\(\displaystyle{ (4 x_{1} - 4 x_{2} -1 )(4 x_{2}\ \red{ - \ } 4x_{2} +1)<0 }\).

JK
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1708
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: Zadanie matutralne z funkcji kwadratowej (2017)

Post autor: pesel »

Jan Kraszewski pisze: 3 gru 2020, o 16:41 W treści zadania jest ...
W drugim nawiasie \(\displaystyle{ (4x _{1}... }\)
ODPOWIEDZ