Zamiana miejscami funkcji kwadratowej

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
damian71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 paź 2020, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
wiek: 88
Podziękował: 4 razy

Zamiana miejscami funkcji kwadratowej

Post autor: damian71 »

Cześć,

Mógłby mi ktoś wskazać sposób jak radzić sobie z funkcją kwadratową w takiej postaci :

\(\displaystyle{ f(x) = -9-9x-3x^{2}}\)

Czy można zapisać to w takiej postaci? :

\(\displaystyle{ f(x) = 3x^{2}+9x+9}\)

pozdrawiam
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Zamiana miejscami funkcji kwadratowej

Post autor: a4karo »

Raczej `-3x^2-9x-9`
damian71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 paź 2020, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
wiek: 88
Podziękował: 4 razy

Re: Zamiana miejscami funkcji kwadratowej

Post autor: damian71 »

czyli a,b i c można zamieniać ze sobą miejscami dowolnie ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Zamiana miejscami funkcji kwadratowej

Post autor: a4karo »

damian71 pisze: 13 paź 2020, o 12:59 czyli a,b i c można zamieniać ze sobą miejscami dowolnie ?
Spróbuj to doprecyzować.

Dodawanie jest przemienne, a `-9-9x-3x^2=(-9)+(-9x)+(-3x^2)` i te klocki możesz przestawiać jak chcesz
damian71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 paź 2020, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
wiek: 88
Podziękował: 4 razy

Re: Zamiana miejscami funkcji kwadratowej

Post autor: damian71 »

Dzięki wielkie :) już teraz rozumiem
ODPOWIEDZ