wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których nierówność jest spełniona dla każdego
\(\displaystyle{ x\in R}\)
\(\displaystyle{ (4m+1)x^{2}-2(2m+1)x + 1 > 0}\)
wyznacz wszystkie wartości parametru m...
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 3 razy
wyznacz wszystkie wartości parametru m...
a oblicz i wyjdzie ci że
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
a dokładniej \(\displaystyle{ 16m^{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
a dokładniej \(\displaystyle{ 16m^{2}}\)
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
wyznacz wszystkie wartości parametru m...
A obliczam:
\(\displaystyle{ \Delta=(-2(2m+1))^2-4(4m+1)=4(4m^2+4m+1)-4(4m+1)=16m^2+4 > 0}\)
Zatem dla każdego \(\displaystyle{ m \mathbb{R}}\) równanie posiada dwa pierwiastki. Szukane m nie istnieje.
\(\displaystyle{ \Delta=(-2(2m+1))^2-4(4m+1)=4(4m^2+4m+1)-4(4m+1)=16m^2+4 > 0}\)
Zatem dla każdego \(\displaystyle{ m \mathbb{R}}\) równanie posiada dwa pierwiastki. Szukane m nie istnieje.