Mam pytanie odnośnie ustalenia dziedziny w funkcjach złożonych, otóż mam 2 funkcje:
\(\displaystyle{ h(x) = \ln x }\)
\(\displaystyle{ p(x) = \frac{1 - x }{x ^{3} } }\)
Mam złożyć dwie funkcje:
\(\displaystyle{ f = p \circ h}\) , oraz
\(\displaystyle{ g = h \circ p}\)
Czy dobrze ustaliłem dziedziny? Czy trzeba je jakoś inaczej, "specjalnie" ustalić?
\(\displaystyle{ D_{f} = (0;1) \cup (1,; \infty )}\)
\(\displaystyle{ D_{f} = (0;1) }\)
Oraz chciałbym się zapytać jak ustalić zbiór wartości podanych funkcji złożonych?
Dziedziny i Zw funkcji złożonych
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 10 lis 2019, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 18 razy
Dziedziny i Zw funkcji złożonych
Ostatnio zmieniony 27 lis 2019, o 22:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Dziedziny i Zw funkcji złożonych
Rozumiem, że chodziło Ci o
\(\displaystyle{ D_{f} = (0;1) \cup (1,; \infty )}\)
\(\displaystyle{ D_{g} = (0;1). }\)
Dziedziny są dobrze. Nie wiem, czy wymagane jest od Ciebie uzasadnienie tej odpowiedzi, czy nie.
viewtopic.php?f=34&t=443201&p=5592850#p5592850
JK