Równania kwadratowe- 1 przyklad

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
rumun1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 24 razy

Równania kwadratowe- 1 przyklad

Post autor: rumun1990 »

Witam,mam pytanie jak rozwiązać ten przyklad y=-√2x� + √8x=0 za pomocą tych wzorów:
Δ=b� - 4ac

x= -b - √Δ / 2a

x2= -b + √Δ / 2a
Ostatnio zmieniony 11 paź 2007, o 20:50 przez rumun1990, łącznie zmieniany 1 raz.
pawelpq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 21 paź 2006, o 23:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krosno
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 11 razy

Równania kwadratowe- 1 przyklad

Post autor: pawelpq »

przedstawione równanie ma postać niezupełną. Na moje rozeznanie z delty się go nie liczy, lecz wyciąga x przed nawias. wtedy otrzymamy iloczyn który jest równy zeru gdy jeden z czynników równa się zero

pozdrawiam
ODPOWIEDZ