Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \sqrt{x+3}+\sqrt{x}=3}\)
Czy moje rozwiązanie jest poprawne?
Założenia:
\(\displaystyle{ x+3\ge 0 \wedge x\ge 0\Rightarrow x\ge0}\)
Korzystam z
\(\displaystyle{ \sqrt{a}+\sqrt{b}=\frac{a-b}{\sqrt{a}-\sqrt{b}}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{x+3}+\sqrt{x}=3\\\frac{x+3-x}{\sqrt{x+3}-\sqrt{x}}=3\\\frac{3}{\sqrt{x+3}-\sqrt{x}}=3}\)
Równość zachodzi gdy \(\displaystyle{ \sqrt{x+3}-\sqrt{x}=1}\)
Tworze układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}\sqrt{x+3}+\sqrt{x}=3\\\sqrt{x+3}-\sqrt{x}=1\end{cases}\Rightarrow 2\sqrt{x+3}=4 \Rightarrow \sqrt{x+3}=2}\)
Obie strony dodanie podnoszę do kwadratu
\(\displaystyle{ x+3=4 \Rightarrow x=1\ge0}\)
Równanie z pierwiastkiem
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Równanie z pierwiastkiem
Tak, jest dobrze. Można również zauważyć, że funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{x+3}+\sqrt{x}}\) jest rosnąca w \(\displaystyle{ (0,+\infty)}\) jako suma funkcji rosnących, zgadnąć rozwiązanie \(\displaystyle{ x=1}\) i koniec.
Ostatnio zmieniony 3 lis 2019, o 15:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 671
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 207 razy
Re: Równanie z pierwiastkiem
Poprawnie...
Alternatywnie, bardziej standardowo, po określeniu dziedziny:
1. podnieść stronami do kwadratu, przeporządkować do pierwiastek po lewej stronie, założyć nieujemność prawej strony, stronami do kwadratu,...
2. niech \(\displaystyle{ \sqrt{x}=t\wedge t\ge 0 }\), wtedy
\(\displaystyle{ \sqrt{t^2+3}=3-t }\)
dla \(\displaystyle{ 3-t\ge 0}\) podnieść stronami do kwadratu...
Pozdrawiam
[edited] Premislaw: rosnąca, czyli różnowartościowa
Alternatywnie, bardziej standardowo, po określeniu dziedziny:
1. podnieść stronami do kwadratu, przeporządkować do pierwiastek po lewej stronie, założyć nieujemność prawej strony, stronami do kwadratu,...
2. niech \(\displaystyle{ \sqrt{x}=t\wedge t\ge 0 }\), wtedy
\(\displaystyle{ \sqrt{t^2+3}=3-t }\)
dla \(\displaystyle{ 3-t\ge 0}\) podnieść stronami do kwadratu...
Pozdrawiam
[edited] Premislaw: rosnąca, czyli różnowartościowa
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Równanie z pierwiastkiem
Wiedząc, że \(\displaystyle{ \sqrt{x+3} + \sqrt{x} = 3 \ \ (*)}\)
wyznaczymy \(\displaystyle{ x. }\)
Z treści zadania wiemy, że \(\displaystyle{ x }\) nie jest zmienną, lecz dokładnie jedną ustaloną liczbą rzeczywistą. Ale jaką liczbą - tego nie wiemy. Mamy ją właśnie wyznaczyć, tj. dowiedzieć się jaka to liczba.
Z równości prawdziwej \(\displaystyle{ (*) }\) otrzymujemy dalsze równości prawdziwe.
\(\displaystyle{ \sqrt{x +3} = 3 - \sqrt{x} }\)
\(\displaystyle{ x +3 = 9 - 6\sqrt{x} + x }\)
\(\displaystyle{ 6\sqrt{x} = 6 }\)
\(\displaystyle{ \sqrt{x} = 1 }\)
\(\displaystyle{ x = 1. }\)
Odp. \(\displaystyle{ x }\) jest liczbę \(\displaystyle{ 1. }\)
wyznaczymy \(\displaystyle{ x. }\)
Z treści zadania wiemy, że \(\displaystyle{ x }\) nie jest zmienną, lecz dokładnie jedną ustaloną liczbą rzeczywistą. Ale jaką liczbą - tego nie wiemy. Mamy ją właśnie wyznaczyć, tj. dowiedzieć się jaka to liczba.
Z równości prawdziwej \(\displaystyle{ (*) }\) otrzymujemy dalsze równości prawdziwe.
\(\displaystyle{ \sqrt{x +3} = 3 - \sqrt{x} }\)
\(\displaystyle{ x +3 = 9 - 6\sqrt{x} + x }\)
\(\displaystyle{ 6\sqrt{x} = 6 }\)
\(\displaystyle{ \sqrt{x} = 1 }\)
\(\displaystyle{ x = 1. }\)
Odp. \(\displaystyle{ x }\) jest liczbę \(\displaystyle{ 1. }\)