Nierówność kwadratowa z parametrem

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
kacper3100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 wrz 2018, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
wiek: 0
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 1 raz

Nierówność kwadratowa z parametrem

Post autor: kacper3100 »

Dla jakich m rozwiązaniem nierówności\(\displaystyle{ -x^2+(m+2)x+8m-1>0}\) jest przedział \(\displaystyle{ (0,2)}\)?
Ostatnio zmieniony 21 paź 2019, o 15:10 przez kacper3100, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Nierówność z parametrem

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \left( W(x)=-x^2+(m+2)x+8m-1\right) \ \ \ \Rightarrow \ \ \left( W(0)=0 \ \ \wedge \ \ W(2)=0\right) }\)
kacper3100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 wrz 2018, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
wiek: 0
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 1 raz

Nierówność z parametrem

Post autor: kacper3100 »

Wpadłem na to już wcześniej i wyszło mi, że \(\displaystyle{ m = \frac{1}{8} \wedge m = \frac{1}{10}}\), jednak po podstawieniu każdej z tych wartości nie wychodzi przedział \(\displaystyle{ (0,2)}\).
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Nierówność kwadratowa z parametrem

Post autor: kerajs »

Wobec tego takie \(\displaystyle{ m}\) nie istnieje.


PS
A może treść była trochę inna, np:
Szukamy takiego \(\displaystyle{ m}\) aby rozwiązanie nierówności zawierało się w zadanym przedziale.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Nierówność z parametrem

Post autor: Jan Kraszewski »

kacper3100 pisze: 21 paź 2019, o 15:09 Wpadłem na to już wcześniej i wyszło mi, że \(\displaystyle{ m = \frac{1}{8} \wedge m = \frac{1}{10}}\), jednak po podstawieniu każdej z tych wartości nie wychodzi przedział \(\displaystyle{ (0,2)}\).
A po co podstawiać? Warunek \(\displaystyle{ m = \frac{1}{8} \wedge m = \frac{1}{10}}\) sam w sobie jest niemożliwy do spełnienia.

JK
kacper3100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 wrz 2018, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
wiek: 0
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 1 raz

Nierówność kwadratowa z parametrem

Post autor: kacper3100 »

kerajs pisze: 21 paź 2019, o 15:53 Wobec tego takie \(\displaystyle{ m}\) nie istnieje.


PS
A może treść była trochę inna, np:
Szukamy takiego \(\displaystyle{ m}\) aby rozwiązanie nierówności zawierało się w zadanym przedziale.
W treści jest napisane "Ustal, dla jakiego parametru m rozwiązaniem nierówności (...) jest przedział (0,2)". Może faktycznie chodziło o taki parametr, dzięki któremu rozwiązanie mieści się w tym przedziale.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Nierówność kwadratowa z parametrem

Post autor: a4karo »

Albo raczej " zawiera ten przedział". Tak czy owak możemy tylko gdybać.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Nierówność kwadratowa z parametrem

Post autor: Jan Kraszewski »

kacper3100 pisze: 21 paź 2019, o 19:15W treści jest napisane "Ustal, dla jakiego parametru m rozwiązaniem nierówności (...) jest przedział (0,2)".
No to już sama treść jest podejrzana, bo przedział nie może być rozwiązaniem nierówności, może być co najwyżej zbiorem rozwiązań tej nierówności. Skąd to zadanie?

JK
kacper3100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 wrz 2018, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
wiek: 0
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 1 raz

Nierówność kwadratowa z parametrem

Post autor: kacper3100 »

Znalazłem na zapytaj.onet.pl.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2019, o 12:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie umieszczamy skanów.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Nierówność kwadratowa z parametrem

Post autor: Jan Kraszewski »

No to ktoś niepoprawnie sformułował treść zadania. Tak czy inaczej nie istnieje takie \(m\).

JK
ODPOWIEDZ