Rozwiaz rownanie

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
wojownik_1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 20 lis 2006, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 12 razy

Rozwiaz rownanie

Post autor: wojownik_1991 »

Jesli mozecie to napiszcie mi co pokolei robic (obliczeniami zajme sie sam)
\(\displaystyle{ x^{4}-18x^{2}=(x^{2}-9)(2x^{2}+3)+23}\)
Aha i wszystkie rownania robie metoda zamiany zmiennej \(\displaystyle{ x^{2}=t}\)
Awatar użytkownika
sir_matin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 74 razy

Rozwiaz rownanie

Post autor: sir_matin »

ja proponuje zamienic na t > 0 po redukcji powinno wyjsc \(\displaystyle{ t^2+3t-4=0}\) delta wyjdzie 25 obliczamy t1 i t2, bierzemy ten dodatni i obliczamy x, rozwiazaniem powinno byc x=1 lub x=-1...
_ludolfina_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 paź 2007, o 20:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: stad
Pomógł: 1 raz

Rozwiaz rownanie

Post autor: _ludolfina_ »

Poprawnie jest :

niech x� = t i t ≥0

t� - 18t = (t - 9)(2t+3) + 23
t� - 18t = 2t� + 3t - 18t - 27+ 23
-t�-3t+4 = 0
t� + 3t -4 = 0

(t+4)(t-1)=0

(t = -4 lub t=1 ) i t ≥0

czyli t =1

wroc do zalozenia x�=t to x� = 1, x = 1 lub x = -1
ODPOWIEDZ