Wzory Viete'a

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Wzory Viete'a

Post autor: Niepokonana »

Równanie \(\displaystyle{ 4x^{2}+bx+12=0}\) ma \(\displaystyle{ 2}\) pierwiastki będące liczbami naturalnymi. Wyznacz \(\displaystyle{ b}\).

No to \(\displaystyle{ x_{1}x_{2}=3}\), \(\displaystyle{ b<-12}\) lub \(\displaystyle{ b>12}\). Skoro miejsca zerowe są naturalne to jeden jest jedynką a drugi trójką... A więc różnica między nimi wynosi \(\displaystyle{ 2}\). Jak dalej?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Re: Wzory Viete'a

Post autor: Afish »

Podstaw dowolny pierwiastek do równania i wyznacz \(\displaystyle{ b}\)
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Wzory Viete'a

Post autor: Niepokonana »

Domyślam się, że trójka będzie z dodawania delty.
to będzie... \(\displaystyle{ (-b+b^{2}-144)/8=3}\)
\(\displaystyle{ 0=b^{2}-b-168}\)... Emmm Chyba coś źle myślę.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2019, o 18:02 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
marika331
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 395
Rejestracja: 22 paź 2009, o 09:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 38 razy

Re: Wzory Viete'a

Post autor: marika331 »

Skoro pierwiastki mają być liczbami naturalnymi, to pierwiastkami mogą być tylko liczby 3 i 1.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Wzory Viete'a

Post autor: Niepokonana »

No mówię, że jest albo trójką albo jedynką.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Re: Wzory Viete'a

Post autor: Afish »

Podstawiasz \(\displaystyle{ 1}\) i masz:
\(\displaystyle{ 4\cdot 1^2 + b \cdot 1 + 12 = 0}\)
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Wzory Viete'a

Post autor: Niepokonana »

Hmmmm... Z tego wynika, że \(\displaystyle{ b=-16}\), tak?
ej, to się zgadza, dzięki.
ODPOWIEDZ