Funkcja kwadratowa zastosowania (2)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Funkcja kwadratowa zastosowania (2)
no to ja bym zrobiłam, że \(\displaystyle{ 12\pi x - 4\pi x^{2}}\). No to \(\displaystyle{ -b}\) dzielone na \(\displaystyle{ 2}\) wynosi \(\displaystyle{ 1,5.}\)
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2019, o 22:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a: \pi.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a: \pi.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Funkcja kwadratowa zastosowania (2)
\(\displaystyle{ \pi=}\)
Może nie dzielone na \(\displaystyle{ 2}\) tylko na \(\displaystyle{ 2a}\) (zauważ, że to \(\displaystyle{ a,b}\) to nie te \(\displaystyle{ a,b}\) z Twojego rozwiązania.
A dlaczego masz problem, gdy zmienna nazywa się \(\displaystyle{ r}\)? Przecież to tylko nazwa.
Kod: Zaznacz cały
\pi
A dlaczego masz problem, gdy zmienna nazywa się \(\displaystyle{ r}\)? Przecież to tylko nazwa.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Funkcja kwadratowa zastosowania (2)
No bo, no bo...Dlaczego \(\displaystyle{ x}\) jest \(\displaystyle{ r}\)?
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2019, o 22:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Funkcja kwadratowa zastosowania (2)
NO to zacznijmy rozwiązanie jeszcze raz:
NIech \(\displaystyle{ PIES}\) oznacza promień walca a \(\displaystyle{ KOT}\) jego wysokość.
Na mocy założenia obwód przekroju osiowego wynosi \(\displaystyle{ 4\cdot PIES+ 2\cdot KOT=12}\) lub równoważnie \(\displaystyle{ KOT=6-2\cdot PIES}\)
Pole powierzchni bocznej jest równe \(\displaystyle{ 2\pi\cdot PIES(6-2\cdot PIES)=12\pi\cdot PIES - 4\pi\cdot PIES^2}\)
Ta funkcja przyjmuje wartość maksymalną dla \(\displaystyle{ PIES_{\mathrm{max}}=\frac{-12\pi}{2\cdot{(-4\pi)}}=\frac{3}{2}}\)
Pole powierzchni bocznej jest więc największe gdy promień walca jest równy \(\displaystyle{ PIES_{\mathrm{max}}=\frac{3}{2}}\) a wysokość jest równa \(\displaystyle{ KOT_{\mathrm{max}}=6-2\cdot 3/2=3}\) i wynosi \(\displaystyle{ 2\pi \cdot 3\cdot \frac{3}{2}=9\pi}\)
Jak widzisz nazwa argumentu nie ma żadnego znaczenia
NIech \(\displaystyle{ PIES}\) oznacza promień walca a \(\displaystyle{ KOT}\) jego wysokość.
Na mocy założenia obwód przekroju osiowego wynosi \(\displaystyle{ 4\cdot PIES+ 2\cdot KOT=12}\) lub równoważnie \(\displaystyle{ KOT=6-2\cdot PIES}\)
Pole powierzchni bocznej jest równe \(\displaystyle{ 2\pi\cdot PIES(6-2\cdot PIES)=12\pi\cdot PIES - 4\pi\cdot PIES^2}\)
Ta funkcja przyjmuje wartość maksymalną dla \(\displaystyle{ PIES_{\mathrm{max}}=\frac{-12\pi}{2\cdot{(-4\pi)}}=\frac{3}{2}}\)
Pole powierzchni bocznej jest więc największe gdy promień walca jest równy \(\displaystyle{ PIES_{\mathrm{max}}=\frac{3}{2}}\) a wysokość jest równa \(\displaystyle{ KOT_{\mathrm{max}}=6-2\cdot 3/2=3}\) i wynosi \(\displaystyle{ 2\pi \cdot 3\cdot \frac{3}{2}=9\pi}\)
Jak widzisz nazwa argumentu nie ma żadnego znaczenia
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Funkcja kwadratowa zastosowania (2)
Ok, dzięki, nie rozumiem czemu mi pomagasz, ale ok
powinnam Ci dać lajka, ale się nie da, więc sobie dopisz to listy swoich lajków
powinnam Ci dać lajka, ale się nie da, więc sobie dopisz to listy swoich lajków