Równania kwadratowe z parametrem 5

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Równania kwadratowe z parametrem 5

Post autor: Niepokonana »

Punkt \(\displaystyle{ W (2,-3)}\) jest wierzchołkiem paraboli \(\displaystyle{ f(x)=x^{2}+bx+c}\). Wyznacz \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\). Określ liczbę rozwiązań równania \(\displaystyle{ |f(x)|=m}\) w zależności od \(\displaystyle{ m}\).
No to wiadomo, że \(\displaystyle{ b=-4}\) i \(\displaystyle{ c=1}\), ale nie rozumiem o co chodzi z tym określaniem liczby rozwiązań równania i dlaczego ta funkcja ma wartość bezwzględną nałożoną na siebie.
Ostatnio zmieniony 18 sie 2019, o 13:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Równania kwadratowe z parametrem 5

Post autor: Psiaczek »

Niepokonana pisze:...nie rozumiem o co chodzi z tym określaniem liczby rozwiązań równania i dlaczego ta funkcja ma wartość bezwzględną nałożoną na siebie.
funkcja ma nałożoną wartość bezwzględną żeby zadanie było trochę trudniejsze

rysujesz wykres funkcji, część położoną poniżej osi OX odbijasz symetrycznie względem tej osi , a następnie rysujesz proste równoległe do osi OX (poniżej i powyżej ) , mają one równanie \(\displaystyle{ y=m}\) i patrzysz w ilu miejscach przecinają się z wykresem już przekształconym, i ta ilość przecięć (od zera do czterech) to ilość rozwiązań twojego równania
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Równania kwadratowe z parametrem 5

Post autor: Niepokonana »

Aaa, ok dzięki, zrobione.
ODPOWIEDZ