Równanie \(\displaystyle{ x^{2}+bx-4=0}\) ma dwa pierwiastki. Oblicz \(\displaystyle{ b}\), jeżeli suma wartości bezwzględnych tych pierwiastków wynosi \(\displaystyle{ 5}\).
Jak przerobić to na wzory Viete'a? Wiadomo, delta jest zawsze dodatnia, bo \(\displaystyle{ +16}\). Wiem też, że suma tych pierwiastków jest mniejsza równa \(\displaystyle{ 5}\), ale większa równa \(\displaystyle{ -5}\), co dalej?
Równania kwadratowe z parametrem i wartość bezwzględna
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Równania kwadratowe z parametrem i wartość bezwzględna
Ostatnio zmieniony 17 sie 2019, o 21:19 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Równania kwadratowe z parametrem i wartość bezwzględna
Podnosimy obie strony równania do kwadratu
\(\displaystyle{ (|x_{1}| + |x_{2}|)^2 = 5^2}\)
i stosujemy wzór na kwadrat sumy modułów dwóch liczb, pamiętając, że kwadrat modułu liczby \(\displaystyle{ |x|^2 = x^2,}\)
a podwojony iloczyn modułów tych liczb jest równy
\(\displaystyle{ 2|x_{1}||x_{2}| = 2|x_{1}\cdot x_{2}| = 2\left| \frac{c}{a}\right|.}\)
\(\displaystyle{ (|x_{1}| + |x_{2}|)^2 = 5^2}\)
i stosujemy wzór na kwadrat sumy modułów dwóch liczb, pamiętając, że kwadrat modułu liczby \(\displaystyle{ |x|^2 = x^2,}\)
a podwojony iloczyn modułów tych liczb jest równy
\(\displaystyle{ 2|x_{1}||x_{2}| = 2|x_{1}\cdot x_{2}| = 2\left| \frac{c}{a}\right|.}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Równania kwadratowe z parametrem i wartość bezwzględna
Można inaczej.
Ponieważ pierwiastki są różnych znaków (bo \(\displaystyle{ x_1x_2= \frac{-4}{1}<0}\) ) oraz \(\displaystyle{ \frac{-b- \sqrt{\Delta} }{2a} < \frac{-b+ \sqrt{\Delta} }{2a}}\) (gdyż \(\displaystyle{ a=1>0}\) ) więc:
\(\displaystyle{ \left|x_1 \right|+ \left|x_2 \right|=- \left( \frac{-b- \sqrt{\Delta} }{2a} \right) +\frac{-b+ \sqrt{\Delta} }{2a}=\frac{\sqrt{\Delta} }{a}= \sqrt{b^2+16}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \left|x_1 \right|+ \left|x_2 \right|=5\\
\sqrt{b^2+16}=5 \\
b=-3 \ \vee \ b=3}\)
Ponieważ pierwiastki są różnych znaków (bo \(\displaystyle{ x_1x_2= \frac{-4}{1}<0}\) ) oraz \(\displaystyle{ \frac{-b- \sqrt{\Delta} }{2a} < \frac{-b+ \sqrt{\Delta} }{2a}}\) (gdyż \(\displaystyle{ a=1>0}\) ) więc:
\(\displaystyle{ \left|x_1 \right|+ \left|x_2 \right|=- \left( \frac{-b- \sqrt{\Delta} }{2a} \right) +\frac{-b+ \sqrt{\Delta} }{2a}=\frac{\sqrt{\Delta} }{a}= \sqrt{b^2+16}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \left|x_1 \right|+ \left|x_2 \right|=5\\
\sqrt{b^2+16}=5 \\
b=-3 \ \vee \ b=3}\)
Ostatnio zmieniony 17 sie 2019, o 22:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Równania kwadratowe z parametrem i wartość bezwzględna
Ok, zrobione, jutro zajmę się następnymi zadaniami Całe szczęście, że zostało mi już tylko 7 zadań.